Bine de stiut

Ceasul meu este 'rezistent la apa' dar pot inota cu el ?

In tabelul urmator sunt precizate situatiile in care etanseitatea ceasurilor - cu sau fara indicatie WR (Water Resistant – Rezistenta la Apa) - este prezenta (prin indicatie "Da") sau nu este prezenta (prin indicatie "Nu").

ghid etanseitate ceasuri

Rezistenta la apa este masurata in bari (unitate de presiune, 1 bar fiind echivalent cu 1 atmosfera) iar ceasurile sunt testate la aceste presiuni pentru o anumita perioada de timp. Presiunea foarte mare, precum cea intalnita in cazul scufundarilor, poate sa depaseasca aceste limite, asa ca daca sunteti un scafandru pasionat veti avea nevoie de un ceas care sa tolereze o astfel de presiune.

Producatorii masoara deseori aceasta rezistenta la apa la un numar de picioare (ft), metri (m) sau atmosfere (atm). Ceasurile marcate "water resistant" , cu sau fara alte indicatii de presiune crescuta, trebuie sa fie conform standardului NIHS 92-10 (corespunzator standardului international ISO 2281). Astfel de ceasuri sunt proiectate pentru viata de zi cu zi si trebuie sa fie rezistente la apa in timpul exercitiilor fizice precum inotul de scurta durata.

Ceasurile pentru scufundari trebuie sa aiba o rezistenta la apa de minim 330 picioare - aprx. 100 metri (aceasta valoare minima fiind valabila pentru scufundarile neprofesionale). De asemenea, ele trebuie sa aiba un controlor de timp si sa se conformeze standardelor NIHS 92-11 (ISO 6425): luminozitate, rezistenta la socuri, anti-magnetism, soliditatea curelei.

Retineti ca daca veti urca pe munte, veti sari cu parasuta, veti schia etc, este recomandat sa utilizati un ceas protejat impotriva daunelor cauzate de presiune deoarece aceasta se modifica atat deasupra cat si sub nivelul marii.

Pentru a putea pastra etanseitatea la apa, care este echivalenta cu "Rezistenta la Apa" a ceasului este necesar sa procedati conform instructiunilor din cadrul Certificatului de Garantie si Calitate primit la achizitionarea produsului.

1)Cu exceptia supunerii mecanismelor de etansare a ceasurilor la variatii de temperatura in afara intervalului admis (5°C ÷ 35°C).

Ce este tourbillonul?

tourbillon = vartej (lb. fr.)

Scurt istoric

In 1795 se crea tourbillon-ul, in baza unor proiecte ale producatorului de cronometre John Arnold, de origine engleza. La 23 Decembrie 1800, Abraham-Louis Breguet, inventatorul oficial al tourbillon-ului, aplica pentru brevet la Ministrul Francez al Internelor. Celebritatea de care se bucura aceasta complicatie are in spate doua ratiuni: a fost inventata de un genial si renumit ceasornicar, care pe buna dreptate era considerat "ceasornicarul regilor si regele ceasornicarilor". Cel de-al doilea motiv al notorietatii tourbillon-ului este manopera complexa si complicata necesara pentru a realiza si asambla aceasta componenta.

tourbillon ceas

Definitia generica a tourbillon-ului este: componenta a mecanismului mecanic/automatic, formata dintr-o caseta rotativa in care sunt pozitionate balansierul si esapamentul, care anuleaza efectele negative ale gravitatiei atunci cand mecanismul se afla intr-o anumita pozitie. Tourbillon-ul a aparut atunci cand s-au observat diferentele de acuratete la ceasurile de buzunar, care prin natura lor, erau pozitionate vertical.

tourbillon ceas

Cum functioneaza tourbillon-ul? De fiecare data cand balansierul primeste un impuls, caseta efectueaza o scurta miscare de rotatie, impreuna cu toate componentele pe care le contine. Cat timp ceasul este nemiscat, oscilatorul isi schimba pozitia continuu. Doar atunci cand ceasul se afla in pozitie verticala, cand erorile reziduale ale echilibrului componentei cauzeaza perturbatii, aceasta rotatie constanta a oscilatorului compenseaza efectele fortei gravitationale. Miscarea de rotatie a casetei este data de catre sistemul de roti. Caseta unui tourbillon clasic efectueaza o rotatie completa in 60 de secunde (1 minut).

Acuratetea

Definitia tourbillon-ului afirma faptul ca acesta elimina efectele negative ale fortei gravitationale asupra ceasului, prin urmare, sporindu-i acuratetea. Important de evidentiat si mentionat in cazul unui ceas echipat cu complicatia tourbillon este amplitudinea, adica numarul de oscilatii pe ora. De exemplu, modelele echipate cu tourbillon din cadrul brand-ului Frederique Constant au o amplitudine de 28.800 de oscilatii pe ora (4 Hz), la fel si cele de la Perrelet. Prin comparatie, un tourbillon are o amplitutine mai mare decat un mecanism mecanic/automatic clasic - 18.000 v/h (2.5 Hz) sau 21.600 v/h (3 Hz) - acest lucru nu inseamna ca nu exista ceasuri mecanice care sa atinga amplitudinea de 28.800 - pentru ca exista.

tourbillon ceas

Tourbillon-ul este o componenta cu o complexitate sporita. Se estimeaza ca de la inventarea sa in 1795 si pana in zilele noastre au fost inregistrati doar 250 de ceasornicari care au reusit sa execute aceasta opera de arta, ceea ce doveste nivelul inalt de maiestrie necesar unui profesionist pentru a finaliza un tourbillon. Caseta unui tourbillon poate fi formata, de la caz la caz din 80 - de componente, de dimensiuni extrem de mici, care pot fi realizate doar cu ajutorul unor echipamente speciale. Intrucat aceasta componenta si functionalitatea ei sunt strans legate de sporirea acuratetei mecanismului prin controlarea fortelor care actioneaza asupra sa, au primit o atentie deosebita materialele din care sunt confectionate componentele. Discutand aici de componente mobile, trebuie luate in considerare coeficientul de frecare si greutatea. Astfel, s-a optat pentru materiale precum siliciul sau titanul, al caror pret mai ridicat decat al altor metale utilizate in mod obisnuit in orologerie este justificat de bunele proprietati fizice, mecanice si chimice.

tourbillon ceas

Luand in considerare cele mentionate mai sus, putem trage concluzia ca realizarea unui tourbillon necesita o durata extinsa de timp, resurse atat materiale, cat si financiare, precum si un know-how extraordinar. De onorat sunt maestrii orologeriei, care au atat cunostintele, cat si talentul si rabdarea de a petrece foarte mult timp in atelier pentru a crea o complicatie de asemenea anvergura.

tourbillon ceas

Un ceas echipat cu tourbillon este o piesa exclusiva, rodul inventivitatii unui om absolut genial, care este acum realizat de cei mai buni din bransa, iar pe acestia ii gasim la marile companii orologere: Perrelet, Paul Picot, Frederique Constant, si asta ca sa numim doar cateva.

Tourbillon-ul inseamna frumusete, inseamna tehnologie avansata, inseamna pasiune. Tourbillon-ul inseamna prestigiu.

Ce este un inel unidirectional ?

inel unidirectional ceas

Deseori, bezelul (inelul situat in partea superioara a carcasei) serveste la inregistrarea de date aditionale si la unele modele se poate deplasa in ambele directii pentru a asigura un anumit numar de functii. Un inel unidirectional se invarte doar intr-un singur sens pentru a preveni un pericol sau manevrarea necorespunzatoare (inelele unidirectionale se intalnesc cu precadere la ceasurile pentru scufundari).

Ce inseamna 'T Swiss Made T' sau 'Swiss T 25'?

Pentru ca ceasurile sa fie citite si in intuneric, pe indecsi si indicatoare este aplicat un material luminescent. In general vorbind, emisia de lumina este fie de tip fotoluminescent (determinata de catre o radiatie luminoasa excitatoare) sau de tip radioluminescent (determinata de radioactivitatea materialului).

Ceasurile ce prezinta emisii radioluminescente sunt proiectate pentru utilizari specifice: ceasuri militare, ceasuri profesionale pentru scafandri etc. In acest caz, utilizarea materialului radioactiv este strict definita de Standardul ISO 3157 care permite utilizarea a doua tipuri de radionucleide: tritiu (3H) si prometiu (147 Pm). Este de asemenea important de specificat faptul ca aceste radionucleide emit radiatii de intensitate joasa.

Standardul ISO 3157 permite un marcaj optional pentru ceasurile care emit mai putin decat o anumita valoare. Marcajul poate fi facut pe cadran dupa cum urmeaza:

- Depozite activate de tritiu: T

- Depozite activate de prometiu: Pm

Pe de alta parte, ceasurile cu o valoare mai mare, precum ceasurile pentru scufundari, trebuie marcate dupa cum urmeaza:

- Depozite activate de tritiu: T25

- Depozite activate de prometiu: Pm 0.5

Indicatia "T Swiss made T" inseamna ca ceasul este elvetian si contine o anumita cantitate de tritiu ce emite mai putin de 227 MBq (7.5 mCi). Indicatia "Swiss T < 25" inseamna ca ceasul este elvetian si contine o anumita cantitate de tritiu ce emite mai putin de 925 MBq (25 mCi).

Majoritatea ceasurilor elvetiene utilizeaza o emisie luminoasa de tip fotoluminescenta. Unele dintre ele poarta marcajul optional "L Swiss Made L" pentru a o indica.

Ce sunt pietrele pretioase in contextul mecanismelor de ceasuri ?

pietre pretioase ceas

Pietrele pretioase sunt safire sintetice sau rubine ce au fost peforate si slefuite pentru a servi drept cuzineti ai angrenajelor ceasurilor, reducand la minim frictiunea asupra componentelor mecanice.

General vorbind, se poate spune ca un ceas mecanic simplu (cu orar, minutar si secundar) trebuie sa includa cel putin 15 rubine localizate in locuri care sunt cel mai des supuse frictiunii. Mecanismul trebuie echipat cu un amortizor de socuri pentru balans, un arc al balansierului de calitate inalta si un arc imposibil de rupt.

Cronograf - Cronometru - Complicatii

Un cronograf este un ceas echipat cu functii aditionale de masurare a timpului, independente de afisarea normala a orei.

Un cronometru este un ceas de inalta precizie al carui mecanism, in urma unor testari riguroase, a primit o certificare oficiala din partea unei institutii oficiale de cronometrare.

Ceasurile care prezinta functii suplimentare de masurare aditionale orei, minutelor si secundelor se numesc "Ceasuri cu complicatii". Cele mai cunoscute ceasuri cu complicatii sunt cele cu calendar, cea mai comuna varianta fiind afisarea datei. Exista, de asemenea, cronografe cu secundar central ce poate fi pornit, oprit sau adus la zero prin utilizarea unuia sau a mai multor butoane situate pe laterala carcasei ceasului. Alte functii aditionale includ a doua zona de fus orar, alarma, fazele Lunii, repeater, calendar perpetuu, regulator, secundar mic, etc.

Cum sa ingrijesc ceasul ?

ingrijire si intretinere ceas

Ceasurile mecanice si automatice trebuie curatate si duse in service la fiecare trei ani. Partile mobile ale ceasurilor cu quartz trebuie de asemenea ingrijite avand in vedere ca acestea nu se afla sub tensiune si orice particula straina este suficienta pentru a le opri.

Acolo unde este cazul, bateria trebuie inlocuita in momentul in care a fost epuizata. Acesta este un moment potrivit pentru o verificare de rutina. Dupa fiecare inlocuire a bateriei, va recomandam sa solicitati centrului service verificarea rezistentei la apa a ceasului. In cazul ceasurilor cu garnituri pentru rezistenta la apa, acestea trebuie inlocuite ori de cate ori este scos capacul ceasului. In caz contrar, ar trebui inlocuite o data pe an.

Este bine de retinut faptul ca expunerea regulata la produse chimice sau apa de mare poate sa strice curelele, carcasele placate si bratarile. Cosmeticele si parfumurile pot de asemenea sa dauneze cadranele placate si curelele atunci cand intra in contact cu acestea.

De ce este un ceas mai scump decat altul ?

In general, ceasurile mecanice (iar aici vorbim atat despre cele cu intoarcere manuala, cat si despre cele cu intoarcere automata), prin natura mecanismelor lor, sunt mult mai costisitoare decat ceasurile quartz. Mai mult, exista o serie de factori care afecteaza costul ceasurilor.

In ceea ce priveste mecanismul, fapt valabil si in cazul modelelor ieftine, aceasta componenta este bine proiectata si toate elementele functionale utilizeaza cele mai recente descoperiri tehnologice; economii se fac in cazul componentelor nefunctionale. In cazul mecanismelor atent fabricate, toate componentele, fie ele functionale sau nu, sunt polisate cu o deosebita grija. Toate componentele din otel sunt polisate; puntile sunt decorate si slefuite; toate componentele sunt produse din materiale de cea mai buna calitate si sunt supune unor teste riguroase; pe scurt, standardele de manufactura sunt extrem de inalte.

Materialele din care sunt produse carcasele variaza: plastic, rasina, otel inoxidabil, metal de baza (de obicei alama), metale placate cu aur, metale placate PVD sau IP si metale pretioase. Verificati acest detaliu pe capacul ceasului sau in documentele pe care le-ati primit la achizitionarea ceasului. Compozitele din plastic sau rasina sunt, in general, mai ieftine si se intalnesc cu predominanta la ceasurile fashion sau sport. Otelul inoxidabil nu este un metal pretios, dar prezinta avantajul de a fi foarte rezistent.

Preturile ceasurilor placate cu aur depind de caratajul aurului (de ex. 14 carate sau 18 carate) si de grosimea placajului – masurata in microni. Placarea cu aur poate varia intre 2 microni si 30 de microni sau chiar mai mult. Metalele pretioase folosite la carcasele ceasurilor includ aur de carataje diferite, argint veritabil, sau in cazul unor ceasuri foarte scumpe, platina.

Tipul geamului variaza, de asemenea. In general, geamul, pelicula de sticla ce acopera si protejeaza cadranul ceasului, este din plastic, sticla minerala sau safir sintetic. Plasticul este utilizat la ceasurile cu preturi mici. Geamul mineral este mai comun si mai rezistent. Geamurile din safir, mai scumpe decat cele din sticla minerala, sunt si extrem de rezistente la zgariere.

Bratara poate influenta considerabil pretul ceasurilor. Lasand la o parte curelele din plastic si cauciuc, curelele din piele si bratarile din metal, pot influenta in mod dramatic costul ceasului. Curelele din piele pot varia intre 10USD si 100USD mai ales in cazul pielii tratate special sau a celei provenite de la animale exotice (dar nu pe cale de disparitie!). In mod similar, bratarile pot varia de la materialele ieftine de baza la metalele pretioase, si pana la carbura de tungsten sau titan.

De unde achizitionez un ceas de calitate?

autenticitate ceas

Stilul, design-ul si brand-urile de ceasuri tin pur si simplu de gustul fiecaruia in parte. In orice caz, ceasurile de calitate ar trebui achizitionate de la magazine cu renume sau retaileri autorizati care dispun de un personal foarte bine informat si care pot oferi service post-vanzare.

Pentru a va asigura de autenticitatea produsului, asigurati-va ca v-au fost predate certificatul de garantie, ambalajul original, cutia si materialele informative.

Diviziunea timpului - care este nivelul de acuratete ?

diviziune timp ceas

Cat este ceasul ?

Cat este ceasul in Tokio? Dar in Los Angeles? Ce inseamna GMT sau UTC? Cum sunt definite zonele de fus orar?

Diviziunea timpului - care este nivelul de acuratete ?

Timpul este divizat in mod natural de fenomene astrologice precum reinnoirea periodica a anotimpurilor, fazele Lunii sau succesiunea zilelor si a noptilor. Pentru a diviza timpul in fractiuni mici sunt necesare mijloace artificiale, precum cadrane solare care ilustreaza miscarea umbrelor soarelui sau clepsidre ce utilizeaza un flux controlat de apa. Inca din anul 1657, miscarile oscilatorii ale unui mecanism mecanic au fost utilizate pentru a diviza timpul.

Era electronica nu a omis nici ceasurile. La sfarsitul anilor '60, un grup elvetian de cercetatori a proiectat si a testat primul mecanism electronic de ceas, ce mai tarziu a devenit cunoscut drept mecanism cu quartz. Aceste ceasuri alimentate de catre o baterie au permis, de asemnea, o deviere de la afisajele analogice vechi odata cu introducerea afisajului digital.

Ceasurile cu quartz sunt extrem de precise gratie frecventei mari a vibratiilor (32 kHz). Variatia lor zilnica este echivalenta cu mult mai putin de o secunda pe zi.

Prin comparatie, frecventele oscilatiilor (numarul de deplasari pe ora intr-o singura directie al organului regulator) intalnite in cadrul ceasurilor mecanice variaza intre 21.600 Ah (3Hz) si 28.800 Ah (4Hz), cu o variatie de mai putin de 10 secunde pe zi.

Industria orologera in lupta cu falsurile

Fenomenul de falsificare a devenit o componenta dominanta a zilelor noastre. Mai mult decat in trecut, valoarea produselor depinde de continutul intelectual (imagine de brand, design, inovatie tehnica, etc.). Astfel, falsificarea ceasurilor reprezinta o forma moderna de criminalitate.

Falsificatorii se axeaza de obicei pe aspect si nu atat pe componentele unui ceas, obtinand astfel un profit mult mai mare. Ceasurile contrafacute incorporeaza in general o gama larga de ilegalitati: reproducerea ilicita a brand-ului, un marcaj fals al tarii de origine, copierea design-ului sau o clasificare falsa (de exemplu, "cronometru").

Turistii sunt tintele preferate ale falsificatorilor. Retelele de falsificatori se folosesc, de asemenea, de metodele indirecte de vanzare (ziare, televiziune si Internet). Cel mai adesea, vanzatorii incearca sa vanda marfa contrafacuta drept originala pentru a obtine cel mai mare pret posibil.

Consumatorii care achizitioneaza un produs contrafacut sunt deseori motivati de curiozitate, snobism sau cred pur si simplu ca au facut o afacere buna. In realitate, ei pierd intotdeauna si risca sa se expuna unui numar de dezamagiri si inconveniente.

- Vor afla ca au platit prea mult pentru un produs fara valoare;

- Nu beneficiaza de garantie sau service post-vanzare;

- Isi risca sanatatea deoarece produsele contrafacute nu se supun normelor de calitate precum protectia impotriva alergiilor, radioactivitate etc;

- Ar putea fi chestionati de catre autoritatile vamale la momentul intrarii in alta tara; ceasul le poate fi confiscat iar ei pot primi amenda;

Achizitionarea de ceasuri contrafacute contribuie la dezvoltarea unei economii clandestine, una care se foloseste de metode ilegale precum exploatarea minorilor prin munca si care ruineaza companii legitime, amplificand somajul.

Sfaturi:

Cumparati ceasuri doar de la retaileri autorizati si nu fiti tentati de o "afacere buna" oferita la coltul strazii, pe plaja, intr-un magazin dubios sau prezentata intr-un fluturas care va promite ceva expectional.

Nu uitati ca metodele moderne de vanzare prin intermediul televiziunii, teleshopping-ului sau online, trebuie utilizate cu discernamant. Atunci cand va lasati tentati de o oferta inselatoare, va expuneti singuri riscului.

Si, bineinteles, nu achizitionati niciodata un ceas falsificat in cunostinta de cauza sau de bunavoie.

Totul despre perle

perle ceas

Cele mai importante criterii de diferentiere a perlelor sunt habitatul in care s-au format (in apa dulce sau in apa sarata) si felul in care s-au dezvoltat ele. Perlele de apa sarata provin de la stridiile si midiile din oceane, mari si golfuri. De obicei, sunt de calitate superioara si mai scumpe decat perlele de apa dulce. Acestea din urma se gasesc in molustele din rauri, lacuri si iazuri. Sunt, in generale, mai neregulate si au forme mai variate decat cele de apa sarata.

perle ceas

Perlele naturale si cele de cultura

Pasiunea pentru perle si dorinta de a fi in ton cu moda au dus la reducerea drastica a numarului de perle naturale existente in lume. Cererea constanta pentru perle naturale de apa sarata din ultimii ani a rezultat intr-o supraexploatare a bancurilor si pierderea definitiva a mare parte din acestea. Unul dintre motivele pentru care perlele naturale sunt atat de scumpe. Pe masura ce resursele naturale s-au imputinat, a devenit necesara producerea unor perle de cultura, disponibile la preturi mai accesibile. In interiorul unei stridii se insereaza un nucleu care irita stridia, si care la randul ei, pentru a-l izola depune pe el sidef, creand astfel o perla. In functie de marimea nucleului depinde si timpul necesar stridiei sa produca perla. Orientativ, putem mentiona ca depunerea unui milimetru de nacru dureaza pana la trei ani.

perle ceas

Dimensiunile perlelor

Perlele de apa dulce. Cele mai mici au un diametru de 2.5 mm, iar cele mai mari 10-12 mm. In cazuri exceptionale se ajunge si pana la 16mm. Perlele de cultura Akoya. Perle mici sunt considerate cele cu diametrul de 2-5 mm, medii cele de 6-7 mm, mari cele de 8 mm, iar cele de 9-11 mm sunt foarte mari. Perlele din Marea Sudului si Tahiti. Diametrul minim se incadreza in 8-9 mm, iar cel maxim ajunge pana la 14 mm. Perlele baroce din Marea Sudului masoara intre 9 si 20 mm. Perlele Mabe. Marimea minima 10 mm, cea maxima 17 mm.

perle ceas

Culorile perlelor

Culoarea perlei depinde de tipul de apa in care s-a format, precum si de varietatea molustei care a produs-o. Culoarea perlei este rezultatul amestecului de culoare de fond si luciu (sau nuanta).

Formele perlelor

Forma unei perle depinde de tipul de molusca in care a crescut, precum si de modul in care molusca a reactionat la introducerea nucleului.

Perle perfect rotunde sau aproape rotunde. Se formeaza atunci cand nucleu introdus in molusca nu se lipeste de cochilie. Perlele perfect rotunde sunt extrem de rare.

Perle baroce. Se obtin atunci cand nucleul se lipeste de chochilie, iar perla se dezvolta intr-o forma neregulata.

Perle rotunde aplatizate/butoni. Sunt asemenatoare cu cabosoanele si sunt folosite in general pentru realizarea cerceilor

Perle fantezie. Perle multiple care apar atunci cand mai multe perle se lipesc intamplator. Tot perle fantezie sunt considerate si perlele bicolore.

Perle in forma de para/picatura. Aceste perle trebuie sa fie uniforme, simetrice. Cele in dimensiuni mici sunt relativ usor de gasit, insa cele mai mari de 8 mm sunt mai rare.

Perle in forma de cartof si bob de orez. Aceste perle au aspect ridat, asemanator unor boabe de orez. Se gasesc in dimensiuni relativ mari, insa luciul este destul de slab.

perle ceas

Perle de apa sarata

Perle Akoya. Sunt produse de stridiile akoya si au forma rotunda. Culorile de fond intalnite la acest tip de perla sunt roz-deschis, galben pal si verde sau albastru-gri.

Perle negre/de Tahiti. Nuanta de "negru" poate varia de la argintiu, gri-inchis si pana la roz sau verde.

Perle din Marea Sudului si Tahiti. Perlele sunt albe cu nuante verzi, gri-albastre, galbene pal sau trandafirii. Pretul creste odata cu dimensiunea, iar ca si forma cele rotunde sunt si cele mai scumpe.

Perle Keshi. Perle fara nucleu, care cresc alaturi de o alta perla, nucleata, intr-o stridie akoya.

Perle de apa dulce

Perle Biwa. Biwa este cel mai mare lac din Japonia si primul cu apa dulce in care s-au cultivat perle. Perlele biwa sunt recunoscute pentru calitatea inalta, luciul uniform si suprafata neteda. De obicei nu au nucleu pentru ca midia nu il accepta, motiv pentru care perlele au si forme ciudate. Culorile variaza intre alb-roz, alb-crem, somon, bordo si violet.

Perle mabe. Se obtin lipind un nucleu sub forma de semifera pe interiorul unei cochilii.

Perle blister (semiperle). Diferenta cu aceste perle este aceea ca nu se dezvolta pe partea interioara a mantalei, ci a valvei, spatele lor fiind plat.

Perle seminte. Perle de dimensiuni foarte mici, pana la 2 mm.