Informatii utile

Prezentarea ceasului

componente ceas

Cadran

Cadranul este o piesa importanta a ceasului pentru ca poate oferi o multitudine de informatii relevante si utile. Pe cadran pot fi mentionate brand-ul, logo-ul, tipul mecanismului, calibrul mecanismului, referinta de producator a ceasului, rezistenta la apa, materialul din care este facut geamul, daca este Swiss Made, colectia din care face parte ceasul, diverse functii, si altele.

cadran ceas

Materialul: foite metalice, alama, carbon, argint, otel, bronz sau alte materiale/combinatii de materiale.

Design: poate prezenta un tipar aparte: motive florale, silver sau gold radial (opalin), forme geometrice, sidefat, Cotes de Geneve (1.5), Perlee, imagini/harti (1.3), inscriptionari, o gama larga de detalii in stransa relatie cu tema colectiei sau a brand-ului. Pe cadran pot fi montate pietre de diverse tipuri (de la cristal mineral pana la diamante) in diverse culori, modele, combinatii, pozitii.

Exista cadrane sub care este pozitionat un disc subtire din silicon amorf ce transforma energia solara in energie electrica pentru a alimenta bateria bateria solara care la randul ei alimenteaza acumulatorul ceasului. Unele brand-uri (Hamilton, Tissot) folosesc cadrane touch-screen/tactil, ceasul setandu-se prin atingerea geamului.

Indecsii orari se pot gasi ca si: cifre romane (1.1), arabe (1.6), puncte sau sub diverse alte forme. Pot aparea doar pentru anumite ore sau pot lipsi (1.4).

Tehnologia de aplicare a indecsilor orari: poate fi vopsire, stantare sau aplicare. Ca si materiale, intalnim indecsi din aur, argint, nichel, cristale, etc.

cadran ceas

Pentru efecte deosebite design-ul indecsilor orari poate varia, acestia se pot extinde pe carcasa sau poate fi vizibil doar un mic fragment. Pentru vizibilitate in intuneric, atat indecsii, cat si indicatoarele pot fi prevazute cu substante luminescente (1.6): luminova / lumibrite /neobrite (substante care pot fi vazute in intuneric).

Indicatoarele pot varia ca si functie, dimensiune, culoare, numar, forma (cu cant, cu sageata, curbate, decupate, cu logo,etc). Unele indicatoare au o deplasare continua (in principiu la ceasurile automatice si mecanice), iar altele se opresc la fiecare secunda sau doua, patru secunde in cazul functiei EOL -end of life- avertizare epuizare energie (pentru mecanismele quartz).

Pentru efecte deosebite cadranul poate fi prevazut cu open-heart (1.1) (o apertura de dimensiuni si pozitionare diferite) sau poate fi de tipul scheleton (1.2) (se poate observa mecanismul). Aperturile pot fi sub forma de inima, rotunda, ovala, patrata, semicerc, etc. Cadranul prezinta o apertura si pentru afisarea datei. Unele cadrane pot fi prevazute cu un al doilea rotor (mecanismele automatice).

Pe cadran se gasesc inscriptionate diverse elemente ce sunt utilizate de catre functiile ceasului: zilele saptamanii, zilele lunii, lunile anului, 24 ore, indicatoare tahimetru/telemetru, orase pentru zonele de fus orar, etc.

Pentru citirea in intuneric, cadranele pot fi prevazute cu diverse tehnologii de iluminare: Indiglo, LED-uri electro-luminescente (actionate prin apasarea unui buton sau a remontoarului).

Afisajul pe cadran variaza in functie de tipul mecanismului si poate fi analog (1.1-1.6), digital sau ana-digi (1.7) (diversificat in privinta numarului de afisaje, pozitionare, functii). La unele ceasuri, cadranul este acoperit de un element metalic mobil ce poate fi personalizat (in special ceasuri fashion si ceasuri de buzunar).

Carcasa

Forma: rotunda, ovala, patrata, dreptunghiulara, dar si alte forme complexe (triunghiulara). La unele ceasuri carcasa este mobila fata de curea / bratara sau fata de un punct fix al bratarii (2.2); atasata de bratara pe post de pandant (2.6).

carcasa ceas

Materialele: otel inoxidabil, titan (acoperite prin placaj, PVD, IP, email), aur (alb, galben, rosu), platina, plastic, ceramica, tungsten, si altele, sau diverse combinatii.

Caracteristici importante ale carcasei sunt: diametru, grosime, daca este lucioasa sau mata.

Carcasa poate fi dotata cu un inel rotativ (bezel) (2.5), cu ajutorul caruia se poate cronometra (timer), seta o alarma sau poate fi utilizat pentru indicarea directiei, ca si busola. La unele ceasuri inelul se roteste intr-o singura directie (scufundari), iar la altele in ambele sensuri. Inelul rotativ se deplaseaza rotindu-l direct sau cu ajutorul unui remontoar, iar pentru design, indecsii inelului pot fi in relief, gravati, vopsiti. De asemenea, se utilizeaza o varietate de scale: conversie unitati, logaritmica (pentru calcule, masurarea vitezei, consum combustibil, altitudine,etc).

Carcasa poate fi incrustata cu pietre (2.1) (de la cristale minerale pana la diamante, etc.). In cazul diamanteleor, pot fi precizate numarul, dimensiunea, asezarea pe carcasa, caratajul, culoarea, puritatea). Din motive tehnice sau pentru design, pe carcasa pot fi montate nituri sau suruburi personalizate (gravate, etc.). De asemenea si pe laterala carcasei pot fi inscriptionate logo-ul, numele brand-ului, diverse detalii pentru a scoate in evidenta diferite aspecte ale ceasului sau se poate atasa o placuta cu serie pentru ceasurile din editiile limitate.

Remontoar si butoane

Cu ajutorul remontoarului si al butoanelor se efectueaza setari si se opereaza functiile ceasului. In ceea ce priveste remontoarul, acesta este de obicei fabricat din acelasi material ca si carcasa. Remontoarul unui ceas poate fi infiletabil sau nu. Majoritatea brand-urilor utilizeaza o eticheta speciala pentru a semnaliza faptul ca remontoarul este infiletabil. Remontoarul poate fi prevazut cu protectie, integrata in carcasa, pentru a feri impotriva socurilor.

Dupa functiile pe care le prezinta ceasul, remontoarul se poate trage in exterior in mai multe pozitii, si de asemenea, dupa numarul de functii se poate stabili prezenta a mai mult de un remontoar. Remontoarul, in majoritatea cazurilor, este situat pe partea dreapta a carcasei, dar sunt si cazuri in care acesta este prezent in stanga (3.1,3. 2,3.3,3.6).

remontoar si butoane ceas

Butoanele si remontoarul nu trebuie operate atunci cand ceasul se afla sub apa!

Ca si particularitati, se pot mentiona: dopul de pluta si garnitura de cauciuc pentru sustinerea rezistentei la apa (Double-O-Ring cu dubla garnitura). In ceea ce priveste design-ul, remontoarul poate prezenta: striatii, logo-ul brand-ului (3.4), piatra (forma cabochon, piramida, etc.), vopsire in tema cu culorile cadranului (3.2, 3.4).

De asemenea, pentru setarea ceasului si a diverselor functii se utilizeaza butoane prezente pe carcasa. Acestea pot fi unul sau mai multe, pot indeplini functii diverse, pot avea forme si culori variate in concordanta cu design-ul ceasului, pot prezenta pietre.

Carcasa poate fi prevazuta cu valva pentru eliberarea heliului adunat in timpul decompresiunii, protejandu-se mecanismul) si butoane ascunse care se actioneaza cu ajutorul unui push-pin.

Geam

geam ceas

Materiale: safir cristal, sticla minerala, sau alte derivate, cum ar fi hardlex, hesalite, sapphlex. In functie de materialul din care este confectionat, geamul ceasului poate prezenta anumita rezistenta la socuri si zgarituri. Cel mai rezistent la zgarieturi este geamul din safir cristal, urmat de geamul mineral.

Pentru a se citi usor, geamul este tratat cu un strat anti-reflex, la unele modele atat pe exterior cat si pe interior. Rezistenta la socuri este asigurata printr-o grosime sporita a geamului, ar si prin forma curbata (geamul curbat va costa mai mult). De obicei, geamul ia forma carcasei, dar pentru design exista si exceptii.

La unele modele, geamul prezinta o lentila deasupra unuia din afisaje, pentru marire (4.3, 4.5). De asemenea, geamul poate prezenta pe margine efect de oglinda sau poate prezenta acoperire (4.1) pentru a se obtine forme speciale (ex: decupari sub forma de stea).

Capac

Capacul unui ceas poate fi infilatabil sau nu, varianta infiletabila oferind rezistenta sporita la apa.

capac ceas

Materialul din care este confectionat capacul coincide in majoritatea cazurilor cu materialul din care este confectionata carcasa sau din safir cristal sau sticla minerala pentru ceasurile automatice. De asemenea, pentru sporirea rezistentei grosimea capacului poate varia.

Pe capac sunt gravate caracteristici ale ceasului, cum ar fi: brand-ul, colectia, referinta ceasului (5.3), rezistenta la apa si/sau socuri, tipul geamului, materialul carcasei si/sau al capacului, unde a fost fabricat ceasul.

Pentru un aspect aparte, capacul geamului poate fi transparent sau de tip "scheleton" (intregul capac sau cu model ) (5.2, 5.4, 5.5, 5.6), astfel se poate observa mecanismul in timpul functionarii. In cazul capacului metalic, pentru personalizarea in tema colectiei, se pot gasi gravaje sau inscriptionari in relief (5.1, 5.3,5. 4).

Bratara

Materiale: otel inoxidabil, titan fara nichel conform normelor UE, antialergic (placare prin ionizare, culoare negru, maro sau emailata), aur (galben, roz si rosu prin adaos Cupru), argint, alama + nichel + PVD (alama este un aliaj cupru si zinc), ceramica, platina.

Din punct de vedere al tipului de bratara, avem urmatoarele: zale (6.6,6.8) (de diferite dimensiuni, forme, numar, in diferite pozitii si sisteme de atasare), mesh (6.2) (plasa), metalica elastica, fixa (o singura parte, carcasa + bratara) sau semifixa (6.1, 6.4, 6.7,6. 8)(din doua parti), din fragmente (6.3), inele metalice (6.4), diverse forme (sarpe, soparla). In cazul bratarilor din zale, aceasta poate fi atasata de carcasa prin intermediul telescoapelor (care pot avea forme deosebite) sau printr-o zala lipita direct de carcasa.

De asemenea, bratara poate fi formata din zale din tabla de otel indoita sau din bucati solide de material, ultimul tip prezentand o rezistenta sporita. Zalele unei bratari pot fi indepartate pentru ajustarea dimensiunii bratarii. Zalele pot avea dimensiuni, forme si modele variate, sustinand o anumita tema reprezentativa colectiei de care apartine ceasul. In cadrul unei bratari, pentru a ajusta dimensiunea, se pot adauga sau elimina zale.

bratara ceas

Pentru design, bratara poate fi ornata cu pietre (diverse culori, asezare) (6.5), poate prezenta decupaje (6.3, 6.7)sau bratara poate fi un lant, iar printre pandante se va afla si carcasa ceasului. Bratara poate fi mono (6.1) sau bicolora (6.6), mata, lucioasa sau ambele. Unele bratari nu prezinta sistem de inchiere, avand acelasi sistem de inchidere ca o bratara din doua parti.

Cureaua

Curelele pot fi disponibile in diverse culori, o singura culoare sau combinatii, in diverse modele (logo, numele brand-ului, motive florale, diferite desene in tema colectiei, forme geometrice) (7.1).

curea ceas

Materiale: piele, (aligator, crocodil, vitel, strut, crap, diverse reptile) (7.2,7.4,7.5), material textil (simplu sau plastificat / hightex) (7.1), cauciuc (7.3, 7.7), silicon, poliuretan, plastic (7.6)(o singura parte sau zale), sau in diverse combinatii (piele si metal, textil si arici).

De asemenea, pot prezenta anumite caracteristici: pietre (7.3), cusaturi (7.4), capse si nituri imprimate (7.2), modele decupate, striatii, aplicatii din diverse materiale.

Cureaua poate fi matlasata (7.5) si poate prezenta un anume numar de gauri pentru catarama, pentru ajustare. Pe interior cureaua poate avea un strat suplimentar, de obicei din material textil. De asemenea, pe interiorul curelei din piele este mentionat brand-ul si daca pielea este naturala.

Catarama

Materiale: aur, titan, otel, plastic.

catarama ceas

Pentru curele se utilizeaza catarama simpla (8.3) si cea tip fluture (8.1). La bratara se intalneste catarama tip fluture, care poate prezenta sistem de siguranta (personalizat) si /sau cu push-pin (8.5).

Ca si elemente de design, majoritatea cataramelor sunt personalizate in relatie cu identitatea brand-ului. Astfel putem intalni catarame gravate, cu logo in relief, decupate. In cazul bratarilor mesh, , pozitia cataramei se poate modifica de-a lungul bratarii pentru ajustare (8.6). Unele catarame prezinta si sisteme de siguranta, pe care sunt prezente logo-ul sau numele brand-ului.

Mecanism

mecanism ceas

Tip mecanisme:

 • 1. Mecanice

  • a) cu intoarcere manuala: MECANICE

  • b) cu intoarcare automata: AUTOMATICE

 • 2. Quartz

 • 3. Autoquartz

 • Elvetiene (swiss-made):

  • - ETA

  • - Ronda

  • - ISA

  • - Sellita

  • - Claro

 • Japoneze:

  • - Miyota

  • - Seiko

 • Altele:

  • - TMI (Time Module) - Hong Kong

mecanism mecanic ceas

Mecanismul mecanic vine in diferite forme si dimensiuni pentru a se potrivi celor mai variate carcase.

Dimensiunea mecanismului se masoara in ligne (1 ligne = 2.2558291 mm) sau milimetri. Fiecare mecanism detine o codificare, un calibru.

Ceasul cu mecanism mecanic este alimentat prin strangerea unui arc din otel, care la destindere actioneaza angrenajul, punand in miscare indicatoarele ceasului. Pentru siguranta, remontoarul nu trebuie rotit de mai mult de 10 ori, spre a nu se pune in pericol integritatea arcului. In limba engleza mecanismul mecanic este denumit mechanical / hand-winding movement.

mecanism automatic ceas

Mecanismul automatic este acel mecanism al carui arc principal este strans de catre miscarea naturala a incheiturii purtatorului, nemaifiind necesara intoarcerea manuala. In interiorul carcasei ceasului (de obicei vizibil prin capacul transparent), se va afla un rotor circular care se va roti in ambele sensuri datorita miscarii bratului. Astfel, miscarea bratului purtatorului va fi transpusa intr-o miscare circulara, care prin intermediul angrenajului va strange arcul principal.

In medie, un arc complet strans va oferi o autonomie de 1-2 zile. Unele ceasuri automatice pot fi intoarse si manual pentru a evita oprirea ceasului atunci cand acesta nu este purtat la mana. La inceput, ceasul cu mecanism automatic trebuie purtat pentru o perioada de aproximativ doua luni, timp necesar ceasului sa atinga starea de functionalitate pentru care a fost creat.

mecanism automatic ceas

Denumirea mecanismului automatic in limba engleza este automatic / self-winding / mechanical.

Unele ceasuri automatice care prezinta performante deosebite sunt certificate COSC, avand o acuratete de +2/4 secunde /zi.

Pentru sporirea preciziei au fost create mecanisme care sa anuleze influentele negative ale gravitatiei, de ex. Tourbillon.

Acuratetea unui mecanism automatic este de aprx. 10-30 sec. / zi.

mecanism quartz ceas

Mecanismul quartz este acel mecanism care functioneaza in baza a trei componente: oscilatorul quartz, motorul pas cu pas (stepper) si circuitul integrat (CI). Oscilatorul quartz emite un semnal la fiecare frecventa precisa, care este apoi transformat de motorul pas cu pas in miscarea indicatoarelor.

Precizia de mers standard pentru aceste modele de ceasuri este de +/- 15/20 s /luna.

Quartz-ul este compusul numit dioxid de siliciu si are proprietatea de a nu modifica acuratetea mecanismului odata cu diferentele de temperatura. Quartzul oscileaza la 32.768 Hz. Unele ceasuri quartz folosesc energia solara, ce va fi transformata in energie electrica si apoi stocata intr-un acumulator. Unele ceasuri quartz prezinta un cadran ce absoarbe lumina solara sau artificiala, o depoziteaza intr-o baterie solara aflata sub cadran care o transforma in energie electrica, iar apoi este depozitata intr-o baterie secundara (reincarcabila), pentru a alimenta ceasul. Alte variante de mecanisme quartz se incarca folosind caldura generata de catre mana purtatorului.

Mecanismul auto-quartz, cel care transforma energia cinetica creata de catre miscarea bratului in energie electrica, ce va fi stocata intr-un acumulator. Acest tip de mecanism se poate gasi sub multe alte denumiri: Autoquartz (ETA), Kinetic (Seiko) etc.

Functii si caracteristici

I. Calendar

(Data simpla sau dubla, ziua saptamanii, luna, anul, anul bisect)

functii ceas - calendar ceas

Ceas analog

cu data dubla la pozitia ora 12.

functii ceas - calendar ceas

pozitia ora 12: ziua saptamanii

pozitia ora 6: data dubla + counter secundar

indicatoare centrale: orar + minutar

functii ceas - calendar ceas

pozitia ora 12: luna / an

pozitia ora 3: data simpla

pozitia ora 6: ziua saptamanii / data

functii ceas - calendar ceas

retrograd ora 12: ziua saptamanii

retrograd ora 3: data

retrograd ora 6: secundar

retrograd ora 9: indicator 24-ore

indicatoare centrale: orar + minutar

functii ceas - calendar ceas

Ceas multifunctional:

counter ora 12: data

counter ora 9: ziua saptamanii

counter ora 6: indicator format 24-ore

pozitia ora 3: data simpla

Acest ceas nu este un cronograf!

II. Cronograf

(diverse contorizari, timpi intermediari si timp circuit)

functii ceas - cronograf ceas

counter ora 10: 30 de minute cronograf

counter ora 2: secundar 1/20 de secunda cronograf

counter ora 6: secundarul ceasului

pozitia ora 4: data simpla

indicatoare centrale: orar + minutar / secundar cronograf

functii ceas - cronograf ceas

counter ora 12: secundar 1/20 secunda

counter ora 9: 60 de secunde

counter ora 6: orar si minutar cronograf

pozitia ora 3: data simpla

indicatoare centrale: orar + minutar / secundar cronograf

III. GMT (Ora Mondiala)

functii ceas - gmt ceas

indicatoare centrale: orar + minutar + secundar + indicatorul GMT (indicatorul rosu cu sageata)

pozitia ora 3: data simpla

IV. Format 12 / 24 ore

functii ceas - ora ceas

counter ora 11: indicator format 24-ore

counter ora 2: ziua saptamanii

pozitia ora 6: data simpla

indicatoare centrale: orar + minutar + secundar

V. Fazele Lunii

functii ceas - fazele lunii

counter ora 6: Fazele Lunii

counter ora 9: Indicator format 24-ore / 60 secunde

counter ora 12: 30 de minute

pozitia ora 12 (in counter): ziua saptamanii si data

indicator central pentru data (marcajele sunt pe marginea cadranului)

indicatoare centrale: orar + minutar + secundar

VI. Rezerva energie

functii ceas - rezerva energie

Rezerva de energie se intalneste la ceasurile automatice

pozitia ora 7: Indicator rezerva energie - arata numarul de ore cat va mai functiona ceasul fara a necesita incarcare

pozitia ora 3: data simpla

VII. Inel rotativ (bezel)

(pentru cronometrari/scufundari) unidirectional sau bidirectional

functii ceas - inel rotativ - bezel

Inelul de pe marginea carcasei, pe care se gasesc marcaje. Se utilizeaza pentru cronometrari sau in timpul scufundarii.

In principiu, ceasurile de scufundari sunt prevazute cu inel care se roteste intr-o singura directie pentru a nu se deplasa accidental si sa indice gresit timpul ramas pana la ridicarea la suprafata.

VIII. Tahimetru

functii ceas - tahimetru

Functia tahimetru functioneaza utilizand marcajele de pe marginea cadranului si secundarul cronografului.

Se porneste cronograful atunci cand se trece prin dreptul unei borne si se opreste dupa ce a fost parcurs 1 km (sau o mila). Viteza medie va fi indicata pe scala tahimetrului, de pe marginea cadranului.

IX. Alarma

functii ceas - alarma

counter ora 6: orar si minutar pentru ora alarmei

counter ora 9: secundar

counter ora 12: minutar cronograf

indicatoare centrale: orar + minutar + secundar cronograf

pozitia ora 3: data simpla

X. Indicator Retrograd

functii ceas - indicator retrograd

retrograd ora 12: data

retrograd ora 6: indicator format 24-ore

indicatore centrale: orar + minutar + secundar

XI. Secundar mic

functii ceas - secundar mic

Secundarul ceasului este intr-un counter si nu este indicator central.

XII. Apertura

functii ceas - apertura

Apertura este un orificiu in cadran prin care se poate observa miscarea componentelor mecanismului. Apertura poate avea diverse forme (inima, cerc, forme neregulate, etc.).

XIII. Ora Standard/Ora de Vara

Ora de vara este cu o ora inainte fata de ora standard. Nu toate tarile sau chiar anumite zone folosesc ora de vara.

XIV. EOL

(end of life - avertizare epuizare baterie)

Aceasta functie avertizeaza epuizarea rezervei de energie. Secundarul ceasului bate din 2 in 2 sau din 4 in 4 secunde.

Decoratii

decoratii ceas - Cotes de Geneve

Cotes de Geneve

Decorare intalnita cu precadere la ceasurile mecanice si automatice pe puntea mecanismului sau pe rotor. La unele ceasuri, se intalneste si pe cadran (de ex. Louis Erard). Linii paralele gravate la intervale regulate, asemanatoare unor valuri.

decoratii ceas - Cotes Circulaires

Cotes Circulaires

Cercuri concentrice succesive situate la intervale regulate, asemanatoare unor valuri.

decoratii ceas - Perlage / Perlee

Perlage / Perlee

O multitudine de cerculete obtinute prin polisare. Singura decoratie care nu modifica dimensiunea componentelor.

decoratii ceas - Anglage

Anglage

Anglage sau "polisarea unghiurilor". In cazul acestei decorari lumina se reflecta din orice unghi.

decoratii ceas - Guilloche

Guilloche

O serie de modele diverse obtinute prin taierea materialului cu ajutorul unei unelte de gravura.

decoratii ceas - Clous de Paris

Clous de Paris

Tipar guilloche format din linii care se intersecteaza si formeaza mici piramide.

Ceasuri digitale

Carcasa ceasului digital prezinta rezistenta la socuri, la murdarie, la ruginire. Cadranul este iluminat de catre unul sau mai multe LED-uri sau panouri electroluminescente, iar unele prezinta acel cadran care absoarbe lumina pentru a o depozita intr-o celula solara, spre alimentarea ceasului (ex. Tough Solar, Casio).

ceasuri digitale

Ceasurile digitale prezinta numeroase functii pentru activitati exterior: barometru, termometru, busola, altimetru, fazele lunii, maree, masurare adancime, cronometru pentru pescuit. Pentru functiile de masurare a timpului, enumeram: ora mondiala, ora duala, formatele 12/24 ore, zone de fus orar ajustabile. Alte functii: calculator (calcule cu un anume nr. de cifre, schimb valutar), cronometru (timpi partiali si intermediari, ritm si numar de pasi, stocare inregistrari), temporizator (cu repetare, presetare, yachting timer), alarma ( zilnica, semnal orar, snooze, una sau mai multe, functia snooze, alarma eol), calendar (automatic, afisare data, ziua saptamanii, luna, an, afisaj in mai multe limbi, alerta zi).

Pentru baterie se afiseaza un indicator de rezerva, iar atunci cand aceasta se epuizeaza ceasul emite un ton.