Prezentarea pietrelor pretioase si semipretioase

scara Mohs a duritatii
pietre pretioase, pietre semipretioase - acvamarin

Acvamarin

(l.latina aqua marina = "apa de mare") - este o piatra pretioasa, varietate a berilului.

Duritate: 7.5 - 8

Densitate: 2.6 - 2.9

Culoarea depinde de continutul in titan sau fier (albastra spre verzui deschis). Caldura sau lumina puternica pot determina schimbarea culorii cristalului.

Istoric si legenda:

Legenda spune ca acvamarinul este comoara sirenelor, avand puterea magica de a-i tine in suguranta pe marinari. Puterea sa creste atunci cand se afla sub apa. De asemenea, se spunea ca acvamarinul avea o influenta benefica asupra cuplurilor casatorite. Puterea sa asigura o casatorie lunga si fericita, iar astfel este considerat un cadou potrivit pentru casatorie sau aniversari.

Acvamarinul protejeaza impotriva raului.

Calitate, valoare

Acvamarinul este de obicei albastru deschis, dar cu cat este mai inchisa culoarea, cu atat este mai valoroasa piatra. De cele mai multe ori, acvamarinul este taiat in forma ovala sau dreptunghiulara.

Ingrijire

Avand o duritate de 7.5 pe scala Mohs, acvamarinul este o piatra dura, perfecta pentru purtarea zilnica. Curatarea se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - agat

Agat

Agatul este o varietate microcristalina a mineralului cuart. Caracteristic agatului sunt dungile colorate diferit.

Istoric, legenda

Theophrastot din Eresos (390-371 i.Hr.), filozof si naturalist grec, denumeste mineralul dupa numele raului din Sicilia Achates (astazi Drillo) unde l-a gasit. Agatul a fost pretuit deja cu 1000 de ani i.Hr. de egiptenii antici ca sigilii, obiecte de podoaba, inele, amulete. Dupa anul 1813 in Germania s-a descoperit proprietatea agatului de a-si schimba culoarea la temperatura ridicata (ardere).

Calitate, valoare

Agatul cristalizeaza in geodele (golurile) din rocile inconjuratoare, care pot fi roci magmatice, dar si roci sedimentare.

Agatul este o varietate semi-transparenta a calcedoniei, varietate a cuartului. Culorile diferite ale straturilor mineralului sunt datorate ionilor de fier si mangan. Culorile sunt aranjate in linii sau dungi sau imbinate. Agatul maro-oranj este numit cornalina, varietatea verde este crisopraz, variteatea albastra calcedonie, iar varietatea maro-rosiatica cornalina. Agatul negru este onix. Blue Lace este varietatea albastru deschis.

Ingrijire

Agatul are duritatea 7 pe scala Mohs.

Curatarea agatului se face cu sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - alexandrit

Alexandrit

O varietate a crisoberilului, alexandritul isi modifica culoarea de la verde pe timpul zilei pana la rosu purpuriu noaptea (acest fenomen se numeste "efectul alexandrit"). Schimbarea de culori se realizeaza si intre galben/roz pe timpul zilei si rosu/roz pe timpul noptii.

Istoric, legenda

Alexandritul a fost descoperit in 1830 in Rusia. Deoarece culorile imperiului Rus erau rosu si verde, a fost numit dupa Cezar Alexander II.

Alexandritul este piatra celor nascuti in luna Iunie (Gemeni).

Calitate, valoare

Alexandritul este extrem de rar si valoros. Cu cat este mai dramatica trecerea de la rosu la verde, cu atat este mai valoaroasa piatra. Alexandritul veritabil este una dintre cele mai scumpe pietre din lume.

Ingrijire Asemenea altor varietati ale crisoberilului, alexandritul este o piatra dura, avand duritatea 8.5 pe scala Mohs.

Curatarea alexandritului se face cu sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - ametist

Ametist

Ametistul este o varietate violeta a cuartului.

Istoric, legenda

Originea etimologica a numelui provine din limba greaca (amethystos) = "contra betiei", numele acesta se datoreaza credintei ca persoana care poarta un ametist este crutat de betie la consumarea vinului. Paharele de vin era sculptate in ametist deoarece se credea ca previne imbatarea.

In Evul Mediu, era denumit "piatra episcopala", se credea ca-l fereste pe posesor de vraji.

Calitate, valoare

Culoarea ametistului variaza intre lila pal ("Rose de France") si pana la violet intens. Culoarea cea mai apreciata este violetul intens cu sclipiri roz.

Ametistul este o piatra comuna si accesibila. Se produce si varianta sintetica a ametistului.

Ingrijire

Ametistul este un quartz mineral, cu duritate 7 pe scala Mohs. Este durabil si potrivit purtarii zilnice.

A se evita expunerea la caldura sau expunerea prelungita la lumina solara, factori ce pot slabi intensitatea culorii.

Curatarea ametistului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - chihlimbar

Chihlimbar

Chihlimarul este o piatra pretioasa de culoare galbena transparenta cu forme translucide, opace, fiind de origina organica, mai precis provine din rasina fosila. Chihlimbarul prezinta pentru cercetatorii paleontologi o importanta deosebita, prin ajutorul oferit acestora in a reconstitui viata pe pamant din primele sale epoci. Peste 1000 de specii de insecte disparute au fost identificate in chihlimbar, material format din rasina copacilor in urma cu 260 milioane de ani. Cu toate ca nu este un mineral, chihlimbarul este considerat o piatra pretioasa.

Istorie, legenda

Grecii il numeau Elektron sau fiul soarelui. Scriitorul Nicias afirma ca chihlimbarul este sucul si esenta soarelui la apus.

Calitate, valoare

Culorile chihlimbarului includ alb, galben, auriu, portocaliu si maro, foarte rar albastru, verde si rosu. In Statele Unite ale Americii se prefera chihlimbarul transparent, iar in Europa cel neclar.

Unele pietre de chihlimbar prezinta luciri albastre la lumina zilei datorita luminescentei albastre. Amber este intalnit de cele mai multe ori sub forma de margele sau cabochon, dar poate fi de asemenea sculptat.

Intretinere

Chihlimbarul este o piatra pretioasa cu o duritate nu foarte mare, 2 - 2.5 pe scala Mohs. Bijuteria cu chihlimbar trebuie depozitata separat de alte bijuterii pentru a evita zgarierea.

Bijuteria cu chihlimbar nu trebuie expusa la caldura sau substante chimice, inlusiv fixativ si parfum.

Pentru curatare, stergeti cu o bucata de material textil moale si putin umed.

pietre pretioase, pietre semipretioase - citrin

Citrin

Citrinul este varietatea de culoare galbena a quartz-ului (numele mineralului este dat de culoarea sa - citrus in limba latina inseamna lamaie). Culoarea citrinului poate varia de la galben pal pana la maro.

Istorie, legenda

In vremurile stravechi, citrinul era purtat drept protectie impotriva veninului de sarpe si a gandurilor rele.

Calitate, valoare

Asemeni tuturor derivatelor quartz-ului, citrinul se gaseste in cantitati relativ mari , intr-o gama mare de marimi si forme. Citrinul este in general mai ieftin decat ametistul, un alt derivat al quartz-ului.

Cu toate ca inainte varianta oranj-maronie avea o valoare mai mare, in ultimii ani varianta galben pal s-a bucurat de o popularitate mai mare. Citrinele naturale sunt rare avand o culoare galben-palida.

Ingrijire

Citrinul are o duritate de 7 pe scala Mohs. Este un mineral durabil si potrivit pentru purtarea zilnica.

Curatarea citrinului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - coral

Coral

Coralul este o substanta dura calcaroasa formata din scheletul secretat de catre familiile de celenterate, care traiesc pe fundul marilor la adancimi de la 3 la 300 de metri.

Istoric, legenda

In ceea ce priveste etimologia numelui etimologii nu au cazut de acord. Unii sustin ca provine de la grecescul "korallion" care defineste scheletul calcaros al animalelor colarifere. Altii cred ca denumirea deriva din ebraicul "goral" (o piatra mica folosita pentru delimitarea terenurilor).

Originea coralului este explicata in mitologia greaca in povestea lui Perseus. Dupa ce a pietrificat-o pe Cestus, monstrul marilor ce o ameninta pe Andromeda, Perseus a asezat capul Medusei pe mal pentru a se spala pe maini. Atunci cand a ridicat capul, a observat ca sangele ei transformase algele in coral rosu.

Calitate, valoare

Pentru fabricarea ornamentelor de bijuterii se utilizeaza corali precum "corallium rubrum" sau "corallium japonicum".

Datorita poluarii, coralii sunt amenintati a fi pe cale de disparitie, ceea ce inseamna ca un coral de calitate este din ce in ce mai rar.

Cei mai buni corali sunt, in general, considerati cei de culoare rosu intens. De asemenea, la fel de frumoase sunt si variantele in nuantele alb (pielea ingerului) sau roz. Coralul se taie sub forma cabochon sau margele. Imitatiile coralului pot fi scoica sau ouls colorate.

Scheletul dur al coralului este mat in mod natural, dar poate fi polisat pana devine foarte stralucitor.

Ingrijire

Bijuteriile cu ornamente din coral trebuie depozitate intr-un loc sigur, iar din cand in cand trebuie curatate cu un material textil moale. Daca suprafata coralului se zgarie, acesta se poate polisa la bijutier.

Coralul pretios are o duritate de 3.5 pe scala Mohs, din acest motiv, bijuteriile cu coral trebuie depozitate separat.

pietre pretioase, pietre semipretioase - ochiul pisicii

Crisoberil Ochiul Pisicii

Denumirea crisoberil vine din limba greaca "chrysos" si "beryllos" insemnand "o linie alba-aurie".

Istoric, legenda

Grecii antici numeau Ochiul Pisicii cymophane, ceea ce inseamna "valuri de lumina". Oamenii din antichitate credeau ca Ochiul Pisicii putea sa vindele boli ale ochiului.

Atunci cand tineti piatra intre doua surse de lumina si o rotiti, va parea ca "ochiul" clipeste. Pe masura ce rotiti piatra, ochiul se desparte in doua linii ce se misca separat, iar apoi se unesc din nou.

Calitate, valoare

Cel mai important factor de valoare il reprezinta intensitatea si simetria ochiului. Piatra crisoberil Ochiul Pisicii exista in game de culori de la maro culoarea mierii si pana la verde-mar, nuantele de auriu fiind cele mai valoaroase. Pentru ca piatra sa prezinte efectul "ochiul pisicii" ea trebuie sa fie taiata in forma ovala sau usor rotunda, cunoscuta ca si cabochon.

Ingrijire

Crisoberilul este o piatra dura si durabila, cu 8.5 pe scala Mohs.

Curatarea crisoberilului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - crisocol

Crisocol

Crisocolul, silicatul de cupru hidratat, este un mineral. Crisocolul se formeaza in zonele de oxidare ale minereurilor bogate in cupru.

Istoric, legenda

Numele sau provine din grecescul "chrysos" - aur si kolla - lipici, o aluzie la denumirea materialului folosit pentru a suda aurul, utilizata pentru prima oara de catre Theophrastus in 315 i.Hr. Crisocolul este asociat cu linistea si pacea, intuitia, rabdarea.

Calitate, valoare

Crisocolul este o piatra verde-albastruie ce aduce o culoare unica in lumea mineralelor. Crisocolul pur este moale si fragil, prin urmare nu este recomandat pentru a se utiliza la bijuterii. Crisocolul este astfel "mineralizat" cu quartz calcedonie, iar quartzul ofera pietrei stralucire si durabilitate. Deseori se intampla ca crisocolul sa fie confundat cu turcoazul.

Culoarea este un verde-albastrui unic, dar poate varia de la predominant albastru spre predominant verde.

Duritatea crisocolului este de 2.5 - 3.5 pe scala Mohs. Crisocolul este usor (ca si greutate).

Ingrijire

Deoarece are o duritate foarte mica, criscolul trebuie depozitat separat de alte pietre sau bijuterii.

pietre pretioase, pietre semipretioase - cuart

Cuart

Cuartul este un mineral raspandit in scoarta terestra. In stare pura cuartul este incolor, impuritatile din cristal determina culoarea mineralului.

Istoric, legenda

Denumirea cuartului vine din cuvantul german "quarz" de origine slavona ("dur"). Cuvantul irlandez pentru cuart este grian cloch, care inseamna "piatra soarelui". Cristalele quartz au proprietati piezoelectrice (descoperite in 1880 de catre Jacques si Pierre Curie): poate polariza electric datorita unor deformatii mecanice sau unui camp electric variabil. Unul dintre cele mai comune utilizari contemporane ale cuartului este ceasul cuart.

Calitate, valoare

Cuartul se intalneste cel mai frecvent in rocile sedimentare, cum ar fi piatra de nisip sau rocile argiloase. Cuartul se formeaza in filoanele hidrotermale sub forma de gange de-a lungul minereurilor de minerale.

Varietati:

dupa culoare: cuart incolor, citrin (portocaliu), cuart roz, ametist (violet), cuart fumuriu, cuart alb.

dupa microstructura: calcedonie, agat, onix, jasp, aventurin, ochi de tigru, cristal de roca, ametist, citrin, cuart roz, cuart alb, cuart fumuriu, carneol, prasiolith.

Ingrijire

Cuartul are duritatea 7 pe scala Mohs.

Curatarea cuartului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

Diamant

Diamantul este cel mai dur material natural cunoscut si poate fi slefuit doar de pudra de diamant sau derivati. Denumirea de diamant provine din cuvantul grecesc ADAMAS = "de neinvins" sau "de necucerit".

Formarea diamantului

Zacamintele primare sunt roci eruptive care au luat nastere din magma topita, , patrunsa vertical din adancime prin scoarta solida a pamantului, unde s-a solidificat sub presiune mare.

Diamantul are nevoie de 3 conditii pentru a aparea:

Presiune de aprx. 45 - 60 kbari

Temperatura aprx. 1500 - 1800 C

O perioada de 1 - 3,3 miliarde de ani

Slefuirea

Diamantele brute trebuie taiate si slefuite pentru a fi folosite in industria de bijuterii. Acest proces poate fi efectuat in 2 pasi:

Slefuirea incepand de Sus

Slefuirea incapand de Jos.

Cei 4C

Pentru a clasifica diamantele, exista patru criterii, numite cei 4C:

Carate

Claritate

Culoare

Taietura (cut)

Carate: masura pentru greutate folosita pentru pietrele pretioase, are simbolul CT.

1 CT = 0,20 grame.

Claritate: claritatea sau puritatea unui diamant este determinata de numarul, marimea, tipul si localizarea caracteristicilor interne si externe, transparenta si structura. Acestea se numesc incluziuni.

pietre pretioase - diamant

Grade de claritate:

pietre pretioase - diamant

Culoarea

Culoarea este cel de-al doilea criteriu important, dupa greutate, in stabilirea pretului. Clasificarea diamantelor dupa culoare consta, de fapt, in masurarea gradului in care un diamant se apropie de a fi incolor. Sistemul de gradatie D - Z a fost stabilit de catre GIA (Institutul American de Geologie). Ochiului neatrenat ii este practic imposibil sa faca diferenta intre gradele de culoare D - H.

pietre pretioase - diamant

Diamantele se gasesc in toate culorile curcubeului.

pietre pretioase - diamant

Taietura

Calitatea taieturii depinde de proportiile, slefuirea si simetria pietrei. Pentru a obtine maximum de stralucire al unui diamant, sunt necesare masuratori bine proportionate si atente in timpul procesului de taiere.

pietre pretioase - diamant

Imitatiile

Datorita valorii diamantului au inceput fabricarile de imitatii. Majoritatea imitatiilor se incadreaza in intervalul de culori I - M, deoarece restul nu sunt la fel de usor de gasit. Cea mai usoara modalitate de a verifica veridicitatea unui diamant, este Stiloul pentru Diamante, dar, din pacate, exista posibilitatea ca acesta sa nu functioneze in cazul MOISSANIT-ului. Cealalta metoda, la fel de simpla, este de a aburi suprafata dimantului. Imitatiile si Zirconiul Cubic nu pot retine umiditatea pentru mult timp, dar Diamantul poate deoarece dispersia caldurii este mai mare.

Cum verificam Moissanit-ul:

Doar partea de jos straluceste

Nu putem vedea pe partea cealalta.

Moissanit-ul se poate zgaria.

Supus arderii se va innegri.

Model Tester C3 (echipament special).

pietre pretioase, pietre semipretioase - granat

Granat

In ciuda faptului ca majoritatea oamenilor considera granatul a fi o piatra rosu inchis, aceste de fapt este disponibil intr-o gama extinsa de culori, inclusiv portocaliu si verde, aproape orice culoare in afara de albastru.

Istoric, legenda

In antichitate granatul rosu-maroniu era cunoscut drept carbuncul. Carturarii credeau ca numele de granat deriva din denumirea latina a rodiei "Punica Granatum".

Pietrele de granat erau purtate de cei care calatoreau pentru a-i proteja de accidente. De asemenea, se credea ca granatul alunga cosmarele.

Calitate, valoare

Varietatea include granat rodolit rosu-purpuriu, granat verde (tsavorite) si granat demantoid. Disponibilitatea depinde de varietate: tsavorite se gaseste foarte greu in marimi peste un carat sau doua, in timp ce rolodit se gaseste in dimensiuni mai mari. De obicei, granatul se taie sub forma rotunda, ovala sau pernita.

Ingrijire

Aceasta piatra dura este usor de ingrijit, avand o duritate de 7.25 - 7.5 pe scala Mohs. Curatarea granatului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - iolit

Iolit

Aceasta piatra este o alternativa populara a safirului sau a tanzanitei pentru aceia care iubesc albastrul. De asemenea este o piatra care atrage colectionarii datorita pleocrosimului neobisnuit: culoarea sa se modifica atunci cand va uitati la piatra din unghiuri diferite. Un iolit la care va uitati de sus poate aparea albastru, iar atunci cand va uitati la el din laterale poate fi aproape incolor.

Istorie, legenda

Denumirea iolite vine din grecescul "ios", care inseamna violet. Atunci cand Leif Eriksson si alti exploratori vikingi se aventura in apele oceanului Atlantic, acestia foloseau bucati subtiri de iolit pentru a se orienta, determinand pozitia exacta a soarelui, ajutandu-i astfel sa navigheze.

Calitate, valoare

Iolitul se gaseste in cantitati considerabile si este destul de ieftin. Cu cat este mai intens albastrul, cu atat este mai pretioasa piatra. Cel mai adesea se gaseste iolitul de un albastru deosebit in greutati mai mic de oun carat: cel de marimi mai mari este de obicei prea inchis, spre negru. Cea mai des intalnita forma de taiere este cea ovala.

Ingrijire

Iolitul este relativ dur, cu o duritate de 7 - 7.5 pe scala Mohs, dar trebuie ferit de lovituri. Curatarea iolitului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - kyanite

Kyanite

Kyanite este un mineral format in conditii de presiune inalta, in cele mai multe cazuri in preajma aluminiului. Culoarea kyanitei este data de diversele impuritati din structura sa.

Istoric, legenda

Numele acestui mineral provine din grecescul "kyanos", care inseamna albastru. Se spune despre kyanite ca aduce pacea si calmul, si sustine meditatia.

Calitate, valoare

In cele mai multe cazuri kyanite se intalneste in albastru itens sau albastru-verzui. In putine cazuri, kyanite se intalneste in nuante de gri sau alb, dar acestea sunt foarte rare. De asemenea rar se intalneste kyanite care sa aiba o culoare contansta si uniforma, deoarece de cele mai multe ori, piatra va prezenta dungi sau pete - aceasta este caracteristica definitorie a kyanitei. Kyanite albastra de foarte buna calitate poate semana foarte bine cu safirul albastru, dar diferenta intre cele doua este duritatea.

Acest mineral este anizotrop, ceea ce inseamna ca duritatea variaza odata cu directia cristalelor: duritatea 4.5 de-a lungul axei si 6.5 de-a latul.

Ingrijire

Curatarea kyanitei se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful. Unele pietre de kyanite pot avea suprafete poroase sau moi, de aceea trebuie sa efectuati o curatare gentila. Nu este recomandat sa utilizati produse chimice.

pietre pretioase, pietre semipretioase - labradorit

Labradorit

Labradoritul este un mineral feldspat.

Istoric, legenda

Se crede despre labradorit ca aduce bucurie si bunatate, dar si noroc, si ca apara de energiile negative.

Calitate, valoare

Labradoritul are o proprietate unica de a-si modifica culoarea din albastru in verde sau auriu in lumina puternica, sau in gri sau verde inchis in lumina pala.

Labradoritul este in general taiat cu o suprafata plana pentru a evidentia jocul de culori. La inceput a fost descoperit le-a lungul coastei Labradorului (Canada) in 1805. Caracteristica aparte a labradoritului este irizatia: jocul de culori. Acest fenomen se datoreaza refractarii luminii din concresterea lamelara.

Varietatile de labradorit care afiseaza un grad inalt de irizatie se numesc spectroliti: piatra lunii si piatra soarelui sunt termeni uzuali pentru acest tip de pietre. Culoarea de baza este gri argintiu, iar piatra poate afisa albastru, verde, galben si roz.

Ingrijire

Labradoritul are duritatea 7 pe scala Mohs.

Curatarea labradoritului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - lapislazuli

Lapislazuli

In latina lapis = piatra, lazulum = albastru, ultramarin. Lapislazuli a fost tradus secole de-a randul ca si "piatra raiului sau piatra soarelui".

Istoric, legenda

Lapislazuli era foarte pretuita in Antichitate, fiind extrasa inca din mileniul 3 i.Hr. in Afganistan , fiind descoperite zacaminte mai tarziu si in Siberia. In Egiptul antic, lapislazuli era piatra preferata pentru realizarea talismanelor, cum ar fi scarabeii. Legenda spune ca regina Cleopatra folosea pudra de lapislazuli drept fard de pleoape. Piatra a fost folosita pentru a orna diverse statui ale zeilor egipteni, precum si masti mortuare, inclusiv cea a lui Tutankhamon.

Calitate, valoare

Lapislazuli este o piatra semipretioasa de culoare albastru intens si adesea prezinta incluziuni de pirita. Cele mai valoroase variante ale pietrei sunt cele de un albastru intens si uniform si care nu contine incluziuni de pirita. Piatra poate fi polisata si transformata in bijuterii sau ornamente.

Ingrijire

Lapislazuli are duritatea 5 - 6 pe scala Mohs. Ingrijirea pietrei se face cu deosebita atentie.

pietre pretioase, pietre semipretioase - malahit

Malahit

Malahitul este un mineral carbonat, cunoscut sub denumirea de carbonat de cupru.

Istoric, legenda

Numele pietrei deriva din grecescul molochitis , "piatra verde-nalba". Malahitul era folosit ca pigment mineral in vopselele verzi din antichitate pana in anii 1800. Abia odata cu revolutia industriala au fost egalate nuantele deosebite pe care le prezenta aceasta piatra.

In mitologia greaca, tronul lui Demeter, zeita granelor si a recoltei, era facut din malahit. In antichitate malahitul era frecvent utilizat pentru bijuterii si alte ornamente deoarece era usor de prelucrat si putea fi supus unei polisari intense.

Calitate, valoare

Aspectul sau dungat si nuantele de verde inchis sunt unice, iar datorita lor piatra este una dintre cele mai usor recunoscute pietre de catre oameni. Culoarea mahalitului variaza de la verde deschis la verde inchis, nuanta fiind data de cuprul continut. Malahitul apare adeseori din alterarea minereurilor de cupru. Cu toate ca malahitul se gaseste peste tot in lume, cele mai importante surse sunt tarile africane Namibia si Zair. In Palatul de Iarna din St. Petersburg se gaseste "Camera de Malahit".

Ingrijire

Malahitul are duritatea 3.5 - 4 pe scala Mohs. Malahitul este fragil si se poate zgaria usor.

Pentru a curata folositi un material textil extrem de moale, pentru a polisa.

pietre pretioase, pietre semipretioase - marcasita

Marcasita

Marcasita este o piatra semipretioasa cu luciu metalic; un mineral raspandit in natura, din categoria sufurilor.

Istoric, legenda

Termenul "marcasita" vine din limba araba si inseamna "cremene", denumire datorata faptului ca prin lovire cu o bucata de cremene sau otel produce scantei. Marcasita a primit mai multe denumiri, iar pana pe la mijlocul secolului al XIX-lea inca nu fusese diferentiata de pirita.

Calitate, valoare

Culoarea difera de la alb, galben pana la cenusiu negru si este definita de continutul in alte metale.

Mineralul slefuit este folosit ca si piatra semipretioasa.

Ingrijire

Marcasita are duritatea 6 - 6.5 pe scala Mohs. Ingrijirea pietrei se face cu deosebita atentie.

pietre pretioase, pietre semipretioase - ochi de tigru

Ochi de Tigru

Ochiul de tigru este un mineral, varietate a curatului, care a suferit un proces metamorfic.

Istoric, legenda

In perioada Evului mediu se credea ca mineralul poseda puteri magice, ferinde de rele si vrajitorie, din acest motiv cavalerii care purtatu la cruciade purtau pietre ochi de tigru. Ochiul de tigru este piatra aniversara pentru al 9-lea an de casatorie.

Calitate, valoare

Piatra ochi de tigru, asemanator ochiului felinei, straluceste printr-o raza subtire de lumina pe suprafata. Aceasta proprietate este cunoscuta drept efectul chatoiant - ochi-de-pisica.

Ochiul de tigru este o piatra pretioasa de culoare maro-galbuie cu variante de culoare pana la roscat-brut. Mineralul este rezultat prin procesul de degradare prin actiunea intemperiilor asupra "ochiului de soim", o varietate a cuartului albastru. In cele mai multe cazuri, piatra este taiata in forma cabochon pentru a evidentia efectul chatoiant.

pietre pretioase, pietre semipretioase - onix

Onix

Onixul este o variatiune colorata alb-negru a calcedoniei care apartine grupului cuartului.

Istoric, legenda

"Onix" vine din cuvantul grecesc "onyx" ce inseamna "gheara" sau "unghie". Datorita variantei in culoarea pielii, se spune ca onixul se aseamana unei unghii.

Onixul a fost cunoscut de catre grecii si romanii antici. Egiptenii foloseau onixul pentru a fabrica produse de olarie. Legenda spune ca in timp ce Venus dormea pe plaja, Cupidon i-a taiat unghiile cu varful sagetii. Deoarece Venus s-a trezit, Cupidon s-a speriat si in fuga sa a scapat unghiile zeitei pe nisip. Ursitoarele le-au transformat in pietre pentru ca nicio parte din trupul zeiesc sa nu piara vreodata. Intr-adevar, negrul nu este o culoare pe care o putem asocia cu unghiile, dar in Grecia antica aproape orice culoare de calcedonie, de la alb si pana la maro inchis si negru, purta denumirea de onix.

Calitate, valoare

Varietatile onixului sunt: onix (cu benzi albe si negre), dardonix (cu benzi de culoare bruna, neagra si alba), karneol (benzi albe si rosii).

Culorile onixului variaza de la alb si pana la aproape orice culoare. Onixul este taiat de obicei in forma cabochon, sau in margele. Textura sa fina face ca onixul sa fie ideal pentru gravari.

Ingrijire

Onixul are duritatea 7 pe scala Mohs.

Curatarea onixului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - opal

Opal

Admirat pentru jocul de culori, curcubeul opalului uneste culorile tuturor celorlalte pietre pretioase. Jocul de lumini al opalului este creat de difractia interna: sfere mici de cuart (silice) aflate intr-o retea de linii refracta lumina in culorile spectrului, asemeni liniilor colorate de pe un CD.

Istoric, legenda

Denumirea "opal" este versiunea scurta a cuvantului "opalus" un neologism roman care rezuma atributul estetic al acestei pietre: jocul de culori.

In Evul Mediu opalul era pretuit deoarece se credea ca era benefic vederii. Opalul a fost prezent in bijuteriile de pe coroanele regale franceze. Napoleon i-a daruit Josephinei un opal deosebit cu tente rosiatice numit "Arderea Troiei".

Calitate, valoare

Atunci cand evalueaza opalul, expertii incep cu culoarea sa de fond. Se cauta o culoare de fond cat mai inchisa si un joc de culori cat mai viu.

Cel mai pretios opal este cel care are ca si culoare de fond gri inchis: este cunoscut ca si opal negru. Opalul care are culoarea de fond alb sau o culoare deschisa, numit opal alb, este mai comun si mai accesibil ca si pret.

Opalul translucid/transparent este opal cristal si se incadreaza ca valoare intre opalul alb si cel negru. Dupa culoarea de fond, valoarea opalului tine de cantitatea si distrubutia jocului de culori. Opalul ideal prezinta tipare mari ce acopera intreaga suprafata a pietrei, in toate culorile spectrului, inclusiv rosu. Dar aici intervine preferinta fiecarei persoane.

Ingrijire

Avand duritatea 6 pe scala Mohs, opalul este mai moale decat alte pietre pretioase si trebuie depozitat cu mare atentie pentru a nu fi zgariat de catre alte bijuterii.

Curatarea opalului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - peridot

Peridot

Recunoscut imediat datorita culorii sale distinctive, "verde lime", peridotul este o piatra ce se poate gasi in rocile create de vulcani sau chiar in meteoritii care cad pe pamant.

Romanii numeau aceasta piatra "smaraldul noptii" deoarece culoarea sa verde nu se intunecat pe timpul noptii, ci era in continuare vizibila la lumina lampii. Readus in Europa de catre Cruciati, peridotul a fost utilizat pentru a decora bisericile medievale.

Se spune ca peridotul sporeste puterea oricarui medicament.

Calitate, valoare

Peridotul este piatra corespunzatoare mineralului olivina. Deoarece fierul care ii defineste culoare este parte integrala din structura sa, peridotul se gaseste doar in varianta verde, de la verde-galbui si pana la verde intens.

Cea mai populara forma este cea ovala, dar se gaseste si sub alte forme, mai ales in dimensiuni mici.

Ingrijire

Peridotul are o duritate de 6.5 pe scala Mohs, adica este mai dur decat metalul, dar mai moale decat majoritatea pietrelor pretioase. Bijuteriile cu peridot trebuie depozitate cu grija deosebita pentru a evita zgarieturile.

Curatarea peridotului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - perle

Perla

"Regina oceanelor", perla este un ornament organic. Atunci cand in stridie se infiltreaza un fir de nisip, pentru a se apara aceasta il inveleste (il izoleaza) in nenumarate straturi concentrice de sidef. Astfel ia nastere perla.

Istoric, legenda

Cuvantul latin pentru perla inseamna "unic", sugerand faptul ca nu exista doua perle la fel.

Inca din antichitate perla a fost simbolul perfectiunii. Pentru antici perla era simbolul Lunii si avea puteri magice. In Roma, doar persoanele de rang inalt aveau dreptul de a purta perle.

Calitate, valoare

Exista doua tipuri de perle: naturale (care se formeza in interiorul stridiilor salbatice) si de cultura (a caror producere este indusa artificial - se introduce o margeluta in stridie, iar aceasta este readusa in apa; la final se recolteaza perla dupa ce stridia a acorperit margeluta cu straturi de sidef). Cele mai valoroase perle naturale sunt extrase din Golful Persic si Marea Chinei, iar cele mai valoroase perle cultivate provin din Japonia, Coreea si, mai recent, Australia.

Valoarea perlelor utilizate ca ornamente pentru bijuterii este determinata prin combinatia dintre luciu, culoare, marime (diametru > 8mm), lipsa imperfectiunilor si simetrie. Intre aceste atribute lustrul este cel mai semnificativ in ceea ce priveste calitatea perlelor. Cele mai valoroase culori sunt alb-roz, alb-albastrui si alb-alb.

Trebuie evitate perlele cu nuante de galben, verde sau maro. Perle gri, albastre sau negre pot fi gasite in anumite regiuni vulcanice cum ar fi Tahiti, si pot fi chiar mai scumpe decat cele albe.

Perlele pot avea diferite forme: rotunde, ovale, nasture sau picatura si chiar forme neregulate (perle baroc).

Ingrijire

Perla este o substanta rara ce trebuie tratata cu grija deosebita. Daca traiti intr-o zona cu o clima calduroasa trebuie sa spalati perlele cu apa de mare cel putin de doua ori pe an; in climatele mai racoroase, este suficient doar o singura data. Perlele nu trebuie sa intre in contact cu parfum sau alte bijuterii (ar putea sa le zgarie).

pietre pretioase, pietre semipretioase - piatra lunii

Piatra Lunii

Aceasta piatra apartine grupului de minerale feldspati. Este de ajuns sa va imaginati lumina albastruie a Lunii traversand ceata pentru a intelege de unde provine denumirea de "Piatra Lunii". Stralucirea sa se deplaseaza pe suprafata pietrei asemeni luminii Lunii.

Istoric, legenda

Populatia romana si hindusa credeau ca piatra lunii, datorita stralucirii sale, este efectiv o bucatica din Luna.

Stralucirea acestei pietre este cauzata de concresterea a doua tipuri de feldspati cu indecsi de refractie diferiti.

Calitate, valoare

Piatra Lunii de inalta calitate este din ce in ce mai rara, cu toate ca pietre de calitate mai joasa sunt disponibile si chiar accesibile ca si pret. Piatra Lunii este disponibila intr-o mare varietate de culori. Culoarea de fond poate varia de la incolor la gri, maro, galben, verde sau roz - albastru foarte rar. Claritatea variaza de la transparent la translucid. Cele mai valoroase Piatra Lunii sunt cele cu stralucire albastra, claritate perfecta, si fara culoare de fond.

O varietate de feldspat este cunoscuta sub numele de Piatra Lunii Curcubeu. Acest feldspat labrador prezinta o stralucire in culorile curcubeului. Piatra Lunii este, de obicei, taiata in forma cabochon pentru a maximiza efectul.

Ingrijire

Piatra Lunii are o duritate de 6 - 6.5 pe scala Mohs. Astfel, trebuie depozitata separat de alte pietre pentru a evita ca acestea sa o zgarie.

Curatarea Pietrei Lunii se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - piatra soarelui

Piatra Soarelui

Piatra Soarelui este un cristal, un feldspat plagioclaz, care atunci cand este privint din anumite directii are un aspect smaltuit, stralucitor. A fost descoperit in Sudul Norvegiei si in cateva zone din Statele Unite. Este piatra oficiala a statului Oregon.

Istoric, legenda

Piatra Soarelui se mai numeste si Heliolite, derivat din grecesul "helios" si "lithos" care inseamna "soare" si "piatra".

In antichitate aceasta piatra era utilizata de nativi drept moneda de schimb. Vikingii o considerau talisman paentru navigatie.

Calitate, valoare

Piatra Soarelui se formeaza in lava lichida si este scoasa la suprafata cu ajutorul unui vulcan in eruptie. Lava se desprinde si raman doar cristalele de Piatra Soarelui. Cuprul este cel care da culoarea rosiatica.

Piatra Soarelui nu este usor de gasit, cea mai cunoscuta zona de exploatare fiind Tvedestrand, langa Arendal, Norvegia. De asemenea, exista si o variatiune numita Oregon Sunstone, care se gaseste in statul Oregon, SUA.

Culoarea pietri variaza de la transparent la galben pal, roz deschis si rosu intens, pana la verde sau albastru. Foarte putine pietre afiseaza doua culori. Unele par a fi perfect tranparente, dar atunci cand sunt privite din unghiul corect afiseaza o stralucire metalica rosiatica. Cea mai rara varianta este cea in rosu pur, iar pretul ei este mai ridicat.

Ingrijire

Piatra Soarelui are o duritate de 6.5 - 7.2 pe scala Mohs.

Curatarea Pietrei Soarelui se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - rubin

Rubin

Rubinul, cea mai cunoscuta piatra pretioasa rosie, a fost considerata vreme indelungata si cea mai valoroasa.

Considerat regele pietrelor pretioase, rubinul, asemeni safirului, este un corindon cu o duritate ridicata.

Istoric, legenda

In sanscrita, rubinul este numit ratnaraj sau "regele pietrelor pretioase".

In Burma antica, razboinicii purtau rubine pentru a-i face invincibili in lupta. Conform Bibliei, numai femeile intelepte si virtuoase sunt "mai pretioase decat rubinele". Rubinul este asociat cu pasiunea si curajul.

Calitate, valoare

Cea mai buna si mai recunoscuta culoare a rubinului este rosul intens, pur, mergand spre un rosu purpuriu. Un rosu purpuriu este considerat mai bun decat un rosu oranj. Pietrele roz, purpurii si portocalii sunt clasificate ca si safire extravagante, si nu rubine.

Rubinele sunt foarte rare si valoroase in marimi mari. In cazul rubinelor mari, predomina forma ovala sau pernita. Pietrele mai mici sunt de obicei taiate in forme rotunde sau patrate.

Ingrijire

Rubinul, asemeni safirului, este un corindon, cu o duritate de 9 pe scala Mohs. Corindonul are o duritate atat de mare incat este utilizat ca si abraziv. Drept urmare, rubinele sunt cele mai dure pietre pretioase (imediat dupa diamant).

Curatarea rubinului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - safir

Safir

Asociat de secole intregi cu roialitatea si dragostea, safirul simbolizeaza fidelitatea si sufletul. Denumirea safir provine din cuvantul grecesc pentru albastru, sappheiros, iar aceasta piatra prezinta cele mai frumoase nuante de albastru dintre toate pietrele pretioase albastre. Dar safirul este disponibil in multe culori: orice culoare in afara de rosu, deoarece un "safir rosu" este rubinul, "ruda" safirului. Atat safirul, cat si rubinul sunt corindon.

Istoric, legenda

Persanii antici credeau ca Pamantul sta asezat pe un safir gigant. Acestia spuneau ca reflexia sa colora cerul albastru. Asociat cu loialitatea si dragostea, inelul de logodna pe care Printul Charles i l-a oferit Dianei avea safir.

Safirul este simbolul fidelitatii si al sufletului, iar in antichitate atunci cand se oferea cadou un safir, era semn al cinstei, al puritatii si al loialitatii.

Calitate, valoare

Cel mai valoros safir este cel albastru - iar dintre nuante cea mai valoroasa este albastrul pur si intens. Sunt preferate safirele de un albastru intens, in pofida celor bleumarin sau bleu. Nuantele de violet-albastru sunt considerate mai valoroase decat cele verde-albastru.

Recunoscut cel mai bine in culoarea albastra, safirul se gaseste si in multe alte culori, in afara de rosu. O alta culoare valoroasa este cea roz-portocalie, cunoscuta sub numele de "padparadscha" dupa denumirea singaleza florii de lotus.

Safirele se gasesc cel mai adesea taiate in forma de pernita sau ovala. Alte forme, inclusiv rotunda, patrata sau triunghiulara, se intalnesc la safirele sub un carat.

Ingrijire

Safirul, precum "ruda" sa rubinul, este un corindon, cu duritatea 9 pe scala Mohs. Corindonul are o duritate atat de mare incat este utilizat ca si abraziv. Drept urmare, safirele sunt cele mai dure pietre pretioase (imediat dupa diamant).

Curatarea safirului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - sidef

Sidef

Sideful (nacru) este un material organic produs de unele moluste drept strat interior al cochiliei. Este foarte puternic, maleabil si iridescent.

Istoric, legenda

In Asia, in trecut, sideful era considerat drept simbol al nobilimii. Sideful era preferat perlelor datorita procedeului foarte dificil in a-l procura. In China si Coreea inca de la inceput a fost folosit la decorarea mobilei. Mobila din lemn exotic cu incrustatii de sidef este si acum considerata un produs traditional si specific regiunii. Se spune despre sidef ca atrage bogatia si banii.

Multa lume considera ca posesia unui obiect de sidef atrage noroc si prosperitate. Desi de obicei alb sau rose, sideful se gaseste si in diferite variante de crem, galben, albastru, violet sau verde, scoicile care il produc fiind pescuite din apele tropicate din sudul Chinei si mai ales din zona insulelor Filipine.

Calitate, valoare

Sideful este secretat de catre celulele epitaliale ale tesutului protector ale unor specii de moluste. Sideful este continuu depozitat pe suprafata interioara a cochiliei, un strat iridizat, cunoscut sub numele de "mother of pearl" (mama perlei). Straturile de sidef netezesc suprafata cochiliei si protejeaza tesuturile fine impotriva parazitilor sau a materiilor straine, invelindu-le in straturi succesive de sidef, formand astfel perlele.

Sideful este compus din cristale microscopice aliniate perfect, asa incat lumina care trece prin unul din cristale este reflectata de celelalte, producand o stralucire calda si delicata.

Ingrijire

Bijuteriile cu sidef este recomandat sa fie depozitate in pungute din bumbac. Produsele chimice pot dauna sidefului. Sideful se poate zgaria usor, astfel la curatare trebuie sa utilizati un material textil extrem de moale. Aveti grija ca inainte de depozitare sideful ca fie complet uscat. Nu utilizati dispozitive utltrasonice de curatare.

pietre pretioase, pietre semipretioase - smarald

Smarald

Deoarece verdele sau intens este culoarea primaverii, smaraldul simbolizeaza dragostea si reinvierea. Adorat de catre nenumarati conducatori precum Cleopatra, Shah Jahan (conducatorul Imperiului Mongol) si cei ai monarhiei spaniole, smaraldul a fost moneda internationala timp de mii de ani.

Istoric, legenda

Pretuit de cel putin 4.000 de ani de catre culturile din intreaga lume, se spune despre smarald ca sporeste inteligenta. Conform legendelor smaraldul ofera proprietarului sau talent oratoric. Mumiile din Egiptul antic erau ingropate deseori purtand un smarald la gat, simbol al tineretii eterne. Smaraldul era piatra preferata a Cleopatrei.

Mongolii din India, inclusiv Shah Jahan, cel care a ridicat Taj Mahalul, adoratu smaraldele atat de mult incat le gravau cu texte sacre si le purtau drept talismane.

Incasii aveau o zeita de smarald, un smarald fabulos de marimea unui ou de strut.

Calitate, valoare

Cel mai valoros smarald este cel de culoarea verde a ierbii de dupa ploaie. Smaraldul este rar si valoros. Pietrele cu o culoare deosebita costa mai mult decat un safir sau un rubin pentru marimi sub cinci carate.

Deoarece smaraldele fara incluziuni sunt foarte rare, incluziunile sunt de asteptat si nu scad valoarea pietrei.

Cel mai frecvent smaraldul este taiat sub forma dreptunghiulara. Pietrele de marimi mai mici sunt taiate in forma rotunda, ovala, para. Datorita culorii lor vii, smaraldele sunt spectaculoase si taiate in forma cabochon.

Ingrijire

Smaraldele sunt pietre cu o duritate mare, 7.5 - 8 pe scala Mohs. Oricum, smaraldele cu incluziuni trebuie protejate si ferite de lovituri.

Trebuie evitata curatarea smaraldelor cu apa fierbinte si sapun sau aburi, deoarece se inlatura materialul de umplutura, iar fisurile vor deveni mai vizibile. Smaraldul se curata in apa la temperatura camerei si se utilizeaza o periuta de dinti pentru a inaltura praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - spinel

Spinel

Spinelul este marele impostor din istoria pietrelor pretioase: multe rubine din coroanele regale din intreaga lume sunt de fapt spinel rosu. Cel mai adese intalnit de culoare rosie sau roz, spinelul este mai putin intalnit in varianta albastra, violet sau alte culori. Deoarece spinelul sintetic este destul de comun in bijuterii, majoritatea oamenilor nu stiu ca exista si o piatra pretioasa naturala.

Istoric, legenda

In Myanmar (Burma), de unde sunt minate pietre de cele mai frumoase culori, spinelul a fost recunoscut drept o piatra diferita inca din 1587. In alte tari, secole mai tarziu, confuzia persista.

Calitate, valoare

Spinelul este mai rar decat rubinul sau safirul, pietrele cu care este confundat cel mai adesea. Pretuit acum pentru frumusetea sa proprie, spinelul este favoritul dealer-ilor de pietre pretioase si a colectionarilor datorita stralucirii sale, a duritatii si a gamei de culori spectaculoase. Este mult mai accesibil decat culorile echivalente la rubin sau safir. Cea mai cautata culoare a spinelului este un rosu intens, rival al rubinului. Cel mai adesean, spinelul se gaseste in nuante pastel de roz si purpuriu. Spinelul se gaseste si in varianta albastra, colorat cu cobalt, dar aceasta culoare este foarte rara. Pietrele spinel in rosu si albastru sunt cele mai valoroase, urmate nuantele pastel.

Spinelul este taiat cel mai adesea in forma ovala, rotunda sau pernita.

Ingrijire

Spinelul are o duritate de 8 pe scala Mohs, fiind potrivit pentru toate tipurile de bijuterii.

Curatarea spinelului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - sticla murano

Sticla de Murano

Istoric, legenda

Se considera ca sticla de Murano isi are originea in Roma secolului al IX-lea, avand influente asiatice si musulmane, luand in considerare faptul ca Venetia era atunci deja un port comercial renumit. Reputatia localitatii Murano pentru productia de sticla a luat nastere atunci cand Republica Venetiana, temandu-se de incendii si calamitati aduse orasului construit predominant din lemn, a ordonat sticlarilor sa isi mute atelierele pe insula Murano (1291).

Cand un om de rand izbutea sa devina mester sticlar era innobilat si inscris in Cartea de aur a insulei. Curand au devenit cei mai respectati cetateni ai insulei, aveau dreptul sa-si casatoreasca odraslele cu copiii nobililor, bucurandu-se chiar de imunitate, insa peste toate, nu aveau voie sa paraseasca Venetia.

Procesul prin care se obtine sticla de Murano este unul destul de complex. Folosind nisip cuartos fin combinat cu diferite saruri aduse din cetatile feniciene Sidon (Liban), acesti mesteri au reusit sa obtina produse ce nu aveau rival in lume. Sticla de Murano se facea dupa retete secrete, la care se adauga o maiestrie unica a prelucrarii sticlei obtinute si de aceea a devenit un secret foarte bine pazit.

Calitate, valoare

Celelalte materii prime, numite fondante sau agenti de topire, coboara punctul de topire. Cu cat sticla contine mai mult oxid de natriu, cu atat se solidifica mai greu. Acest fapt este foarte important pentru lucrul manual deoarece ii castiga sticlarului mai mult timp pentru modelare. Un artizan poate adauga natriu (pentru a face suprafata sticlei opaca), nitrat sau arsenic (pentru a elimina bulele) sau substante colorante.

pietre pretioase, pietre semipretioase - tanzanit

Tanzanit

Tanzanitul se gaseste doar in Dealurile Merelani din Tanzania, la poalele muntelului Kilimanjaro. O varietate albastra a mineralului zoisit, tanzanitul este o piatra a secolului XX, prezentata lumii pe piata in 1968 de catre Tiffany & Co., care a numit-o in onoarea tarii in care a fost descoperita.

Istoric, legenda

Aproape toate pietrele de tanzanit se formeaza va fel de maro precum dealurile in care au fost descoperite in 1962: doar caldura dezvaluie albastrul care le-a adus recunoasterea.

Legenda spune ca efectul caldurii a fost pentru prima ora descoperit atunci cand cateva cristale maro aflate pe pamant au fost prinse intr-un incendiu produs de un fulger care a lovit dealurile Merelani. Oamenii care aveau grija de cirezile de vaci au observat frumoasa culoare albastra si au cules cristalele, devenind primii colectionari de tanzanit. Tanzanitul este tricolor, arata diferite culori atunci cand este privit din directii diferite. Dintr-o directie este albastru, din alta purpuriu, iar din alta auriu.

Calitate, valoare

Tanzanitul se gaseste de la albastru intens si pana la violet inchis. Nuantele de albastru sunt mai valoroase. Culoarea tanzanitului este mai intensa la marimile peste cinci carate. Pietrele de marimi mai mici sunt de obicei in nuante mai pale. Tanzanitul, cu toate ca cel mai adesea este disponibil in forma pernita, se gaseste intr-o gama extinsa de forme.

Ingrijire

Bijuteriile cu tanzanit sunt putin mai delicate decat altele. Aceasta piatra nu trebuie setata pe un inel ce va fi purtat in timpul unor activitati solicitante.

Tanzanitul este sensibil la modificarile de temperatura. Tanzanitul nu trebuie curata cu ultrasunete. Pentru modificarea sau repararea unui inel se da intotdeauna tanzanitul setat jos, deoarece flacara il poate afecta. Curatarea tanzanitului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - topaz

Topaz

Cu toate ca roz si rosu-oranj sunt cele mai valoroase culori ale topazului, topazul este acum cunoscut pe piata si in varianta albastra multumita unui nou proces de intensificare prin iradiere pentru topazul incolor.

Istoric, legenda

Egiptenii antici spuneau ca topazul a fost colorat de catre stralucirea aurie a zeului Soare Ra, oferindu-i puterea de a-i proteja de rele pe cei credinciosi. Legenda spune ca topazul inaltura vrajile si imbunatateste vederea.

Grecii antici credeau ca topazul are puterea de a spori puterea si de a-l face invizibil pe cel care il purta. Se spune ca topazul isi schimba culoarea in prezenta mancarii sau a bauturii otravite.

Despre cel mai faimos topaz din lume, marele Braganza setat in coroana portugheza, se credea la inceput ca este diamant.

Calitate, valoare

Topazul poate avea nuante de la maro si pana la oranj. Cel mai valoros topaz este mai mult rosu decat galben. Topazul imperial (rosu-portocaliu) este de asemenea valoros. Topazul galben si maro este mai accesibil ca si pret. Culoarea albastru-gheata al topazului albastru este obtinuta expunand topazul transparent la iradiatii si caldura.

Nuantele mai deschise sunt create de electroni, iar cele mai inchis, de neutroni. Topazul este taiat in forma ovala, pernita.

Ingrijire

Topazul are o duritate de 8 pe scala Mohs, dar nu este foarte dur. Trebuie protejat de lovituri, deoarece este nevoie doar de o lovitura puternica pentru a-l sparge in doua jumatati.

Culoarea tratata a turcoazului albastru este stabila si permananta si nu necesita atentie speciala.

Curatarea topazului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - turcoaz

Turcoaz

Avand o culoare atat de deosebita incat a definit numele unei nuante, turcoazul a fost pretuit milenii de-a randul. Culturile antice, incluzand aici tibetanii, americanii nativi, aztecii, chinezii si egiptenii pretuiau turcoazul pentru puterea sa spirituala si pentru frumusetea sa.

Istoric, legenda

Egiptenii antici pretuiau turcoazul: arheologii au gasit bijuterii regale cu aceasta piatra veche de peste 5000 de ani.

Turcoazul este piatra nationala a Tibetului, unde este considerat aducator de sanatate, noroc si protector impotriva raului. Aztecii si Incasii considerau turcoazul mai pretios decat aurul, aducandu-l din minele din nord, acum sud-vestul Amercii. Doar regii aveau dreptul de a purta turcoaz.

Calitate, valoare

Turcoazul se gaseste in multiple rezurse si nu este foarte scump, dar zirconiile de calitate extraodinara sunt rare, mai ales cele in nuante de albastru azur intunecat sau chiar cu textura translucida.

Cea mai valoroasa culoare a turcoazului este albastrul "cer".

Uneori, turcoazul este taiat astfel incat prezinta firisoare negre asemeni celor dintr-o panza de paianjen. Turcoazul este disponibil in varii forme: margele, cabochon sau incrustate.

Ingrijire

Turcoazul are o duritate destul de mica: 5 - 6 pe scala Mohs.

Turcoazul natural se decoloreaza in cele mai multe cazuri deoarece este poros si poate absorbi grasime produsa de piele sau produs chimice.

Nu curatati niciodata turcoazul cu produse chimice si aveti grija ca piatra sa nu intre in contact cu produse de curatat metalele, amoniac, parfum sau produce cosmetice. De asemenea, caldura poate cauza decolorare. Turcoazul se sterge utilizand un material textil moale si uscat.

pietre pretioase, pietre semipretioase - turmalina

Turmalina

Numele turmalinei provine din cuvantul singalez turmali, ce inseamna "combinat". Deoarece se gaseste in mai multe culori sau in combinatii de culori, aceasta piatra isi merita din plin numele. Poate acesta este si motivul pentru care misticii antici considerau ca turmalina putea incuraja simtul artistic: piatra prezinta intreaga paleta pentru a exprima fiecare stare.

Istoric, legenda

Deoarece culorile sale le imita pe cele ale altor pietre, turmalina era deseori greu de identificat in lumea antica. Unele dintre "rubinele" din Coroana Regala Rusa sunt, de fapt, turmaline rosii.

Turmalina a captat interesul oamenilor de stiinta datorita unei proprietati ciudate: atunci cand este incalzita sau compresata aceasta se incarca electric la cei doi poli.

Calitate, valoare

Cele mai pretioase culori ale turmalinei sunt cele rare, aramii, albastru electric si verde, descoperite in Paraiba, Brazilia si apoi in Nigeria. Sunt cautate si turmalinele albastre indicolite sau rosii, dar sunt greu de gasit de o calitate foarte buna. Cele mai intalnite nuante sunt roz si verde, acestea fiind mai accesibile ca si pret. Unele turmaline prezinta mai multe culori in acelasi cristal. Acesta poate fi taiat in pietre cu doua sau trei nuante. Cele mai populare sunt combinatiile de roz cu verde.

Deoarece se formeaza in cristale lungi, tip creion, turmalinele sunt deseori taiate in forme dreptunghiulare, dar acestea nu sunt singurele.

Ingrijire

Turmalina are o duritate de 7 - 7.5 pe scala Mohs si este potrivita pentru utilizare zilnica. Curatarea turmalinei se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.

pietre pretioase, pietre semipretioase - zircon

Zircon

Denumirea zirconului provine din cuvantul persan Zargun, care inseamna "culoarea aurului". Zirconul este utilizat pentru infrumusetarea bijuteriilor de sute de ani si este renumit pentru dispersia puternica, fiind utilizat de foarte mult timp pentru a imita diamantele.

Istoric, legenda

Se spune ca zirconul aduce pace, intelepciune, onoare si bogatii purtatorului sau. In Evul Mediu era considerata piatra intelepciunii. De asemenea, se credea ca zirconul fereste oamenii de cosmaruri si spirite rele.

Calitate, valoare

Dioxidul de zirconiu, cunoscut ca si zircon nu are o structura stabila in natura, spre deosebire de cristalele obtinute in laborator. Zirconul cubic are o structura cubica de cristalizare si un indice de refractie mare. Este destul de dificil a se diferentia un zirconiu cubic de calitate de un diamant, dar majoritatea bijutierilor utilizeaza un test al conductivitatii termice pentru a identifica piatra (diamantula are o conductivitate termica foarte buna).

Zirconul este cunoscut ca o piatra incolora ce imita diamantul, dar se gaseste si in alte culori: albastru, galben, oranj, rosu, maro si verde.

Zirconul se intalneste in trei varietati: hiacint (rosu, oranj si galben), starlit (albastru) si Ceylon sau diamant Matura (incolor).

Ingrijire

Cu toate ca are o duritatea 7 pe scala Mohs, zirconul se poate sparge destul de usor. Asemeni tuturor pietrelor, protejati zirconul de scarieturi si lovituri puternice. Evitati apa fierbinte, temperaturile bruste de temperatura si produsele chimice. Depozitati bijuteriile cu zircon in cutii separate.